Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Biologisk mångfald i vatten och på land - Globala målen 6 & 15 - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Biologisk mångfald i vatten och på land - Globala målen 6 & 15

Föreläsning

FN:s medlemsländer har antagit 17 globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030. I en serie föreläsningar berättar forskare från Chalmers och Göteborgs universitet om målen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå dem. Lyssna på två forskare som berättar om två av målen och hur de är sammankopplade. Nu är det dags för mål 6 om rent vatten och sanitet för alla, samt mål 15 om ekosystem och biologisk mångfald. Dessa mål binds ihop bland annat genom de två delmål som handlar om att skydda ekosystem och biologisk mångfald både på land och i vatten.

Att bevara biologisk mångfald och skydda ekosystem är viktiga aspekter i Agenda 2030 och nämns på många ställen: både i portaltexten och i mål 2, 6, 14 och 15. Delmål 6.6 handlar om att skydda och återställa vattenrelaterade ekosystem, medan delmål 15.5 handlar om att skydda den biologiska mångfalden och naturliga livsmiljöer.

Men hur kan man definiera och mäta biodiversitet? Hur hänger ekosystemen på land och vatten ihop och vad kan göras för att den biologiska mångfalden inte ska minska? Lyssna på forskare som berättar om hur vi kan bevara ekosystemen i sjöar och vattendrag och hur man kan mäta biodiversitet och använda i till exempel livscykelanalyser.

Föreläsningen är gratis och öppen för alla. Antalet platser är begränsat.
Anmälan krävs inte, men vi bjuder föranmälda på fika i Ekocentrums kafé från och med kl 17.00.

Anmälan dig till fika här

Föreläsare: Johan Höjesjö, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet Johan är professor i zooekologi och forskar bland annat om laxars och öringars ekologi. Många av dessa vandrande fiskar hotas av hinder så som vattenkraftverk, kulvertar och fördämningar. Johan berättar om hur ekosystemen i sjöar och vattendrag kan skyddas och om tillämpade projekt som han medverkat i för att återställa vandringsvägar för laxfiskar.
Ulrika Palme, Miljösystemanalys, Chalmers Ulrika är biolog och universitetslektor på avdelningen för Miljösystemanalys på Chalmers. Hon forskar bland annat om hur man kan mäta biologisk mångfald och använda mått för biodiversitet i livscykelanalyser och liknande miljöbedömningar. Ulrika är styrgruppsmedlem i Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier.

Datum: 2019-10-09

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: Göteborgs centrum för hållbar utveckling i samarbete med Ekocentrum & Göteborgs FN-förening

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44

Evenemangslänk: Läs mer om Biologisk mångfald i vatten och på land - Globala målen 6 & 15

Kontaktperson: Mikael Östblom

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?