Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Föreläsning: Ilona Riipinen, atmosfärsvetenskap - årets Sixten Heyman pristagare! - Göteborgs universitet Till startsida

Föreläsning

Välkommen att lyssna till årets Sixten Heyman pristagare, Ilona Riipinen, som ger en lunchföreläsning i samband med att hon tar emot sitt pris. Hennes forskning berör atmosfäriska processer med relevans för t.ex. luftkvalitet och klimatförändring. Under de senaste åren har hon fokuserat på atmosfäriska fasövergångar, speciellt aerosol- och molnbildning, för att skapa bättre kunskap om människans påverkan på atmosfären och klimatet.

Många partiklar är dåliga för vår hälsa. De orsakar sjukdomar och för tidig död. Ilona Riipinen skapar modeller för hur vi kan räkna ut konsekvenserna av olika utsläpp och eventuellt bidra till stadsplanering.

- Vi vill förstå atmosfärens självrenande förmåga och ta fram fakta så att vi kan ta bättre beslut, säger hon.

Ilona Riipinen är född 1982 och disputerade 2008 vid Helsingfors Universitet med avhandlingen Observations on the first steps of atmospheric new particle formation. Därefter har hon varit verksam på Carnegie Mellon University och sedan 2011 på Stockholms Universitet. Hon forskar, undervisar och leder enheten för atmosfärsvetenskap på institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) vid Stockholms universitet. Ilona Riipinen har publicerat över hundra referentgranskade artiklar på internationella vetenskapliga tidskrifter och är Wallenberg Academy Fellow 2015 och Thomson-Reuters Highly Cited Researcher 2016.

OBS Föreläsningen ges på engelska

Föreläsare: Ilona Riipinen

Datum: 2019-05-03

Kategorier: Naturvetenskap, Forskning

Arrangör: Mikael Stoltz

Plats: Sal Europa, Wallenberg konferenscentrum

Sista anmälningsdag: 2019-05-03 kl. 10:30.

Kontaktperson: Linnea Stegmark

Antal platser: 100 (Varav 50 är bokade)

Registreringstiden för detta evenemang har gått ut

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11