Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nationalism, rasism och berättelsen om Sverige - Göteborgs universitet Till startsida

Nationalism, rasism och berättelsen om Sverige

Seminarium, Konferens

Forskningsrådet för interkulturell dialog, Västra Götalandsregionen och Centrum för global migration håller en halvdagskonferens om nationalism.
Registrera dig längst ner på denna sida senast 20 maj, 14:00. Välkommen!

Under de senaste decennierna har nationalismen och högerpopulismen såväl i Sverige som världen över blivit en alltmer framträdande ideologi.

Nationalism har för många blivit den självklara ramberättelsen gällande ländernas historia, identitet och relationer med omvärlden. I denna berättelse är nationalstaten den självklara politiska aktören med rätt att definiera mänskliga rättigheter, migrationslagar, asylrätten och minoriteternas ställning i samhället.

Med avstamp i denna situation tar konferensen upp frågor som relationerna mellan nationalism och rasism i ett samhälle präglat av ökande nationalism å ena sidan och ökande etnisk och kulturell mångfald å andra.

13.00 Rasoul Nejadmehr: Nationalism som ramberättelse för Sverige

I dagens Sverige är nationalism inte bara en politisk ideologi representerad av ett enda politiskt parti, utan också den totala inramningen kring politiken som sådan.

Nationalism är den självklara ramberättelsen gällande landets historia och folkets minne och bestämmer invånarnas identitet och relationer med omvärlden. Inom den nationalistiska ramberättelsen går svenskhet före mänsklighet.

Hur kan vi motverka denna utvecklingen och skapa alternativa ramberättelser där man först är människa med fulla rättigheter och sedan indelad in svensk och icke-svensk?
Vad har sådana ramberättelser för betydelse för mänskliga rättigheter, demokrati, rättvisa och jämlikhet?

14.00 Anders Neergaard: Nation i ombildning: Från rasifierande politik till rasistisk stat?

Vart är Sverige på väg? Vad finns det för kopplingar mellan dagens högerpopulistledda nationalism och rasism? Vad betyder det när alltfler av de etablerade partierna alltmer tar över Sverigedemokraternas språkbruk?

Baserat på förståelsemodeller kring nationalism och rasism och med exempel från de senaste årens förändringar i Sverige diskuteras den övergripande frågan om var Sverige är på väg.

15.00 Sammanfattande panelsamtal

Om talarna
Anders Neergaard är professor vid REMESO, Linköpings Universitet. Hans forskning spänner över flera olika fält. Ett är forskning kring arbetsliv, rekrytering och arbetslivskarriärer med fokus på etnicitet/rasifiering, klass och kön. Ett annat fält rör politisk sociologi med fokus på högerpopulism och rasism. Ett tredje fält rör kollektiv organisering och intersektionen mellan klass och etnicitet, rasifiering och kön.

Han är medförfattare till boken Den nya svenska arbetarklassen: rasifierade arbetares kamp inom facket (Boréa 2004), medredaktör och medförfattare till Nation i ombildning: essäer om 2000-talets Sverige (Boréa 2018) samt medförfattare till "Race" and the upsurge of antagonistic popular movements in Sweden. Ethnic and Racial Studies (2017).

Rasoul Nejadmehr är en självständig forskare och arbetar som regionutvecklare inom Västra Götalandsregionen, där han ansvarar för delaktighetsfrågor inom kulturlivet och processleder Forskningsrådet för interkulturell dialog (www.fid.nu). Han var medlem i kulturutredningen som omdefinierade Sveriges kulturpolitik.
Rasoul Nejadmehr har även skrivit en forskningsrapport för EU- parlamentet och EU kommissionen om interkulturell dialog och flyktingsituationen i Europa.

Hans forskningsintresse inbegriper kulturpolitik och pedagogik. Han har publicerat artiklar och böcker på engelska, persiska och svenska bl a Education, science and Truth (Routledge 2009), The Problem of Scientific Education, Confero, Vol. 5, no. 1, 2017, pp. 71-173 och är redaktör till antogin Interkulturell dialog, teori och praktik (Nordient 2018).

Föreläsare: Anders Neergaard, professor vid REMESO, Linköpings Universitet
Rasoul Nejadmehr, regionutvecklare, Västra Götalandsregionen

Datum: 2019-05-23

Kategorier: Samhällsvetenskap, Samverkan, Tvärvetenskap, Mångfald

Arrangör: CGM och Västra Götalandsregionens forskningsråd för interkulturell dialog

Plats: Annedalseminariet, Seminariegatan 1 A
sal 419

Sista anmälningsdag: 2019-05-20 kl. 14:00.

Kontaktperson: Centrum för Global Migration

Antal platser: 42 (Varav 37 är bokade)

Registreringstiden för detta evenemang har gått ut

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11