Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

EuroEnviro 2019: Interdisciplinary Solutions for Sustainable Development - Göteborgs universitet Till startsida
Just nu är det svårt att nå universitetet via telefon på grund av driftstörningar hos Tele2 - Felsökning pågår
Tisdag 25 juni 11:30

EuroEnviro 2019: Interdisciplinary Solutions for Sustainable Development

Seminarium

55 europeiska studenter samlas till den 24e upplagan av det europeiska symposiet EuroEnviro 29 april - 3 maj i Göteborg och Jonsered. Årets EuroEnviro utgår ifrån de teman som World Economic Forum identifierat genom sin Global Shapers-enkät samt experters problemformuleringar. Symposiet avslutas på Jonsereds herrgård, med förslag till lokala lösningar i relation till Parisavtalet och 2015 års antagna globala mål.

År 2015 signerades Parisavtalet efter 21 år av förhandlingar och 17 globala hållbarhetsmål (SDG) antogs. Sedan dess har mycket ändrats. Gamla och nya konflikter har eskalerat - något som lett till den största flyktingströmmen sedan andra världskriget. Den långsamma återhämtningen från finanskrisen har fått alltfler människor att ifrågasätta sina regeringar, vilket har stärkt populistiska krafter i många länder.
Inkomstklyftorna har vuxit inom och mellan länder, ofta på bekostnad av de mest utsatta.

Årets EuroEnviro samlar 55 europeiska studenter från olika akademiska bakgrunder och universitet för att arbeta med vår tids komplexa globala utmaningar. Framtida förändringsagenter behöver tänka holistiskt, tvärvetenskapligt och transnationellt för att finna hållbara lösningar i sin lokala kontext. Därför träffas man nu kring föreläsningar, studiebesök och workshops för att arbeta med 2015 års antagna globala mål. Utifrån teman som World Economic Forum har identifierat genom sin Global Shapers-enkät samt en bred problemformulering som tagits fram av experter på området, är avsikten att tillsammans arbeta fram lokala lösningar.

Konferensen avslutas på Jonsereds herrgård, där förslag till lösningar kommer att presenteras framför en jury.

Medverkande föreläsare:
Thomas Sterner professor i miljöekonomi, Göteborgs universitet
Marina Povitkina postdoktor CeCar, Centrum för studier av kollektivt handlande, Göteborgs universitet
Martin Persson docent, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, fysisk resursteori Chalmers
Arjen Wals professor i socialt lärande och hållbar utveckling vid Wageningen University, Nederländerna, UNESCO-ordförande inom samma område och gästprofessor vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs universitet (via länk)
ytterligare medverkande tillkommer

Här kan du ta del av det fullständiga konferensprogrammet http://euroenviro.org/programme/
Här kan du läsa mer om EuroEnviro http://euroenviro.org/

OBS Sista anmälningsdatum till symposiet har passerat.

Samverkanspartners
Gothenburg Students for Sustainability Alliance (GSSA)
Sustainable Development Solutions Network (SDSN) Northern Europe & SDSN Youth i Northern Europe
GMV Göteborgs centrum för hållbar utveckling vid GU och Chalmers