Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Global klimatpolitik, forskning och IPCC. Deliang Chen om SDG 13: Bekämpa klimatförändringarna - Göteborgs universitet Till startsida

Föreläsning

Professor Deliang Chen har 20 års erfarenhet av arbete inom IPCC, FN:s vetenskapliga klimatpanel, och är utsedd till samordnande huvudförfattare till det första kapitlet i IPCC:s nästa rapport. Vid denna kvällsföreläsning reflekterar Deliang över den politiska dimensionen av klimatförändringar och forskarnas roll samt berättar om hur arbetet inom IPCC går till och hur det kopplar till de globala målen för hållbar utveckling och mål 13: Bekämpa klimatförändringarna.

FN:s klimatpanel IPCC bildades 1988 och har nästan 200 stater som medlemmar. Syftet med panelen är att förmedla till omvärlden det senaste inom forskning om klimatförändringar och på vilket sätt klimatförändringar påverkar vår miljö, ekonomi och vårt samhälle. Deliang Chen är professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet och sedan 20 år tillbaka har han varit involverad i IPCC:s arbete med olika roller och är nu samordnande huvudförfattare till ett av kapitlen i rapporten som ska presenteras 2021.

Deliang kommer att berätta hur klimatforskningen har utvecklats och hur den kopplar till politiska frågor. Vilken är och bör forskarnas roll vara i den politiska processen? Och hur fungerar IPCC som länk mellan forskning och politik? Klimatfrågan är också en viktig del av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling där just mål 13 handlar om att bekämpa klimatförändringarna. Hur hänger IPCC och arbetet med Agenda 2030 ihop?

Bakgrund:
Hösten 2015 antog FN:s medlemsländer 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om målen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet.

Föreläsningen är gratis och öppen för alla. Antalet platser är begränsat.

Anmälan krävs inte, men GMV bjuder föranmälda på fika i Ekocentrums kafé från och med kl 17.00.

Anmäl dig här

Föreläsare: Deliang Chen, institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet Deliang är expert på regionala klimatanalyser för Sverige och Kina, relationen mellan väder och klimat, och klimatmodellering. Han är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien, ledamot av European Academy of Sciences and Arts och ledamot av Chinese Academy of Sciences.

Datum: 2019-03-13

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: Göteborgs centrum för hållbar utveckling i samarbete med Ekocentrum & Göteborgs FN-förening

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44