Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Den allmänna rösträtten - när infördes den egentligen? - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den allmänna rösträtten - när infördes den egentligen?

Föreläsning

Näckrostimmen på universitetsbiblioteket i Göteborg bjuder på en rad intressanta ämnen och föredragshållare i vår. Tisdag den 7 maj är avslutar vi vårens program med en föreläsning om våra den allmänna rösträtten. Föreläser gör: Josefin Rönnbäck, universitetslektor i historia vid Luleå tekniska universitet. Fri entré!

Under 2018-2021 firas demokratins genombrott i Sverige. Den 17 december 2018 var det exakt 100 år sedan det första principbeslutet om allmän och lika rösträtt fattades. Dagen uppmärksammades genom införandet av en tillfällig flaggdag. Det var dock först den 26 januari 1921 som riksdagen fattade det andra och bekräftande grundlagsändringsbeslutet, som innebar att det så kallade könsstrecket försvann och att kvinnor som grupp erhöll politisk rösträtt.

Men hur hade den långa kampen för rösträtt sett ut? Vilka var de aktörer som drev demokratiprocessen framåt? Och hur var det med kvinnornas rättigheter? Sverige var sist i Norden med att införa rösträtt för kvinnor. Vilket blev resultatet då kvinnorna äntligen fick rösta samt blev valbara till riksdagen? Josefin Rönnbäck, hjälper oss att reda ut begreppen.Föreläsare: Josefin Rönnbäck är universitetslektor i historia vid Luleå tekniska universitet. 2004 disputerade hon med avhandlingen Politikens genusgränser: den kvinnliga rösträttsrörelsen och kampen för kvinnors politiska medborgarskap, 1902-1921, vid Stockholms universitet.

Datum: 2019-05-07

Tid: 18:00 - 19:00

Kategorier: Jämlikhet/jämställdhet

Plats: Universitetsbiblioteket, Renströmsgatan 4

Evenemangslänk: Läs mer om Den allmänna rösträtten - när infördes den egentligen?

Ytterligare information:
josefin.jpg

Kontaktperson: Birgitta Andréasson

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?