Sidansvarig: Webbredaktionen

Rysk aktivism före och efter Pussy Riot - Göteborgs universitet Till startsida

Rysk aktivism före och efter Pussy Riot

Seminarium, Föreläsning

Natasha Dahnberg är bild- och videokonstnär och utbildad i Moskva, men har varit verksam i Sverige under hela 2000-talet och har anlitats för ett stort antal offentliga utsmyckningsprojekt. Föreläsningen presenteras i samarbete mellan ämnet slaviska språk och profilen språk, litteratur och kulturalitet vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Foto från Katrin Nenashevas aktion "Gruz 300" (foto: Valerija Titova)

Föreläsningen syftar till att skapa förståelse för aktuella processer i rysk samtida aktivistisk konst som påverkar civilsamhället på gräsrotsnivå.

Den mest kända ryska konst- och punkgruppen Pussy Riot har både rötter och nya skott. Varifrån kommer de moderna aktivisterna, vilka inspirationskällor har de, finns det människor som vågar arbeta med aktivism och vilka vägar väljer de i det samtida, postkommunistiska, auktoritära Ryssland?

Under föreläsningen beskriver Natasha de första försöken att skaka om det totalitära sovjetiska konstlandskapet, som gjordes på 70-talet av de s.k. Moskvakonceptualisterna, och tecknar en mer detaljerad bild av rysk politisk performance på 90-talet, representerad av bland andra Brener och Kulik.

Särskilt utrymme ges åt grupperna Vojna och Pussy Riot på 00-talet, liksom åt de senaste konstaktionerna som äger rum såväl i Moskva och St: Petersburg som i andra stora städer.

Föreläsare: Natasha Dahnberg, bild- och videokonstnär

Datum: 2019-03-25

Kategorier: Kulturstudier, Språk, Konst, Humaniora

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer