Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Konstnärligt talat: Med tydliga kliv in i framtiden - Göteborgs universitet Till startsida

Konstnärligt talat: Med tydliga kliv in i framtiden

Seminarium

De flesta konstnärliga processer innebär lika delar hård träning och innovativt arbete. Som konstnärlig högskola, som även utbildar pedagoger, vill vi medverka till en tydlig utveckling av didaktik, musik- och scenproduktion. Till kvällens samtal har vi därför bjudit in gäster med egen erfarenhet av utvecklingsarbete, där inte bara resultatet, utan också kreativa processer varit vägledande. Under kvällen får vi dessutom möta en representant för alternativa akademier. Bar och servering.

Moderator: Petra Frank. Samtalet hålls på engelska.
I panelen: Maarten Verhoef, enhetschef för musikteaterutbildningarna i Arnhem, Johan Söderman, docent, Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande GU, Alma Söderberg, koreograf, performanceartist, ljudkonstnär, samt Aleksander Motturi, författare, dj, filosof och konstnärlig ledare och grundare av Clandestino Institut.

Alma Söderberg
Koreograf och konstnär som arbetar med musik och dans. I sina verk använder hon sin röst och kropp för att spela på rummet som om det vore ett instrument, och undersöka hur vi lyssnar medan vi ser. Denna praktik har hon arbetat fram i ett antal soloföreställningar. För närvarande arbetar hon med en serie gruppuppträdanden som inleds med trion "Entangled Phrases", den första där hon bjuder in andra konstnärer (Anja Muller och Angela Peris Alcantud) att arbeta i den praktik hon har utvecklat för sina soloföreställningar. Aktuell som en av tre nya koreografer på Cullbergbaletten.

Jan Pieter Koch
Studerat musikvetenskap och klassisk gitarr i Utrecht och komposition och musiketnologi i Amsterdam. 1997 började han som musikalisk rådgivare för ballettproduktioner. Han samarbetade med koreografer som Hans van Manen, Juanjo Arques, Ted Brandsen och Krzysztof Pastor. På Nederlands Dans Theater var han rådgivare åt Alexander Ekman för dennes balletter "Cacti" (2012) och "Maybe Two" (2013) och Marco Goecke för "Wir sag uns dunkles" (2017). Som musikalisk dramaturg har han arbetat med Musikteaterproduktionerna Alice och Hans och Grietje i samarbete med Orkater och Nederländska ballettorkestern. 2017 var han musikalisk rådgivare för produktionen Skyggespill som den holländska regissören Dagmar Slagmolen gjorde med den norska kamratorkestern. 2016 vann han det internationella Yam-priset för "Creatures", ett projekt av Urban Dance-gruppen "Ish" och den Nederländska ballettorkestern. Sedan 2015 undervisar han "Music Theater" på ArtEZ i Arnhem.

Johan Söderman
Docent på Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, GU. Hans forskningsintressen berör samhälleliga, pedagogiska, estetiska/musikaliska och kulturella implikationer på barn och ungdomskultur, sociala rörelser, civilsamhälle, vuxnas lärande och folkbildning.

Aleksander Motturi
Författare, dramatiker och filosof och grundare till Clandestino Institut, som är ett alternativt kultur- och utbildningsprojekt i Göteborg. Genom ett brett internationellt nätverk av forskare, författare, konstnärer och kulturproducenter förmedlas perspektiv på kunskap och kultur. Metoden är konstområdesöverskridande med utgångspunkt i samtida litteratur, konst och musik. Vid sidan av föreläsningar, konstutställningar och konserter arrangeras Clandestino Festival årligen sedan 2003.

Vad är konstnärligt talat?
Under året bjuder Högskolan för scen och musik in till fyra måndagskvällar om utbildning och forskning med fokus på samtidsfrågor. Hur kan vi spetsa vår verksamhet ytterligare och gå i täten för konstnärlig och pedagogisk utveckling? Hur kan vi bli än mer relevanta som en viktig röst i samhället? Och hur kan vårt hus Artisten fortsätta att utvecklas som en kreativ och välkomnande mötesplats för alla?

Datum: 2019-04-08

Kategorier: Konst

Arrangör: Högskolan för scen och musik

Plats: Artisten, Fågelsången 1