Sidansvarig: Webbredaktionen

Forum för scenkonst - Göteborgs universitet Till startsida

Forum för scenkonst

Seminarium

Vilken roll kan scenkonsten ha i en föränderlig värld? På vilket sätt kan utbildningarna interagera med samhället? I denna seminarieserie diskuteras scenutbildningarnas roll i vår tid. Med gäster från såväl scenkonst som utbildning och civilsamhälle. Vårens tema: Digital scenkonst. Presenteras i samarbete med Kulturakademin.

Anmäl dig via Kulturakademins hemsida

MEDVERKANDE
Rikard Lekander
Rikard Lekander är regissör, skådespelare och dramatiker. Han är utbildad på Teaterhögskola Malmö och är sedan hösten 2018 konstnärlig ledare på Örebro länsteater.
Med inspiration från skräckromantik och Grand Guignol i Paris startade Rikard Farozonen, Sveriges första professionella skräckteater. Rikard ingick en tid i scenkonstkollektivet Teatr Weimar i Malmö och har även medverkat som skådespelare i ett flertal uppsättningar på Dramaten. Han har regisserat produktioner på bland annat Uppsala Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Teater Västmanland, Örebro länsteater, Helsingborgs Stadsteater, Teater 23, moment:teater, Malmö dockteater, Malmö Stadsteater och Unga Dramaten. I vår regisserar Rikard "Flickan med svavelstickorna" på Backa teater.

Gorki Glaser-Müller
Gorki Glaser-Müller. Det är många discipliner som han införlivar i sin konstnärliga praktik. Hans drivkraft är att förmedla originalberättelser, där varje berättelse är unik och kräver sin egen form. Parallellt med att han utvecklar sin andra långfilm så utforskar han sk Immersive Storytelling eller Narrative Virtual Reality. Han vill dra nytta av det innovativa mediets konstnärliga styrka.
Gorki gick från teater till film i jakt på "totalmediet", som han nu har hittat i VR.

Simon Alexanderson
Simon Alexanderson är forskare inom realtids-animation och icke-verbal kommunikation på KTH. Han är även en av de drivande krafterna bakom Cabaret Electrique, en fristående grupp av forskare och scenkonstnärer som undersöker nya sceniska former i samspelet mellan teater och animationsteknik. Efter flera år av workshops och forskningsprojekt på KTH, Dramaten och STDH sattes föreställningen Kafkas Arkiv upp 2018 i Reaktorhallen R1.
www.kafkasarkiv.se

MODERATOR
Lis Hellström-Sveningson
Lis Hellström Sveningson är kulturskribent och dans- och teaterkritiker, bland annat i Göteborgs-Posten och Danstidningen. Hon har arbetat i en rad olika medier och genrer, sedan snart 30 år som frilans med Göteborg som bas. Vid sidan av kulturjournalistiken undervisar hon ofta, framför allt på en rad högre konstnärliga utbildningar. Hon har varit knuten sedan starten 1999 till projektledarutbildningen på Kulturverkstan. Lis är också anlitad som föreläsare, debattdeltagare och samtalsledare.

Anmäl dig via Kulturakademins hemsida

Datum: 2019-04-01

Kategorier: Teater

Arrangör: Högskolan för scen och musik