Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Globala målen för hållbar utveckling nr 17: Globalt partnerskap - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Globala målen för hållbar utveckling nr 17: Globalt partnerskap

Föreläsning

Hösten 2015 antog FN:s medlemsländer 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. Föreläsningsserien har nu tagit upp de 16 första målen och det är nu dags att avsluta med det globala målet nummer 17, som innebär att det globala partnerskapet måste återvitaliseras för att säkerställa genomförandet av Agenda 2030.

Världen är idag mer sammankopplad än någonsin tidigare och globala målen kan bara förverkligas genom globalt partnerskap och samarbete. Det sjuttonde globala målet för hållbar utveckling utgör en verktygslåda för hur aktörer kan samverka för att nå de resultat vi har föresatt oss att nå i Agenda 2030.  Målen och genomförandet präglas av att många aktörer behöver arbeta tillsammans, likaså krävs ett intensivt globalt engagemang. Att mobilisera de medel som krävs för att genomföra 2030-agendan bygger på deltagande av alla länder, alla berörda parter och alla människor.

Under föreläsningen ges exempel från två projekt som arbetar med partnerskap på regional respektive global nivå.

Nätverket GAME har i över 20 år fungerat som en neutral arena som sammanför näringsliv, akademi och samhällsaktörer i Västsverige för att stimulera samverkan och innovationer kring hållbar utveckling.
GAME fokuserar nu på de Globala målen och lanserade 2018 forumet Agenda 2030 i Väst för att stärka regionens partnerskap och bidra till genomförandet av målen. Forumet har ett holistiskt fokus som möjliggör kunskaps- och erfarenhetsutbyten om alla mål och hur de hänger ihop med varandra, men där mål 17 är ingången till att arbeta med hela Agenda 2030.

Det globala initiativet Sustainable Development Solutions Network, SDSN, lanserades 2012 av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Chalmers och Göteborgs universitet är genom Göteborgs centrum för hållbar utveckling värd för det regionala nätverket SDSN Northern Europe som syftar till att mobilisera nordisk vetenskaplig och teknisk expertis för att lösa problem och skapa ett mer hållbart samhälle. Mål 17 om globalt partnerskap och genomförande är centralt i SDSN:s verksamhet.


Föreläsningen är gratis och öppen för alla. Antalet platser är begränsat.

Anmälan krävs inte, men GMV bjuder föranmälda på fika i Ekocentrums kafé från och med kl 17.00.
Anmäl dig på Ekocentrums webb

Föreläsare: Martin Erikson, nätverkskoordinator för SDSN Northern Europe. Rebecka Hallén Jorquera, Projektledare GAME

Datum: 2019-02-13

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: Göteborgs centrum för hållbar utveckling i samarbete med Ekocentrum & Göteborgs FN-förening

Plats: Ekocentrum

Evenemangslänk: Läs mer om Globala målen för hållbar utveckling nr 17: Globalt partnerskap

Kontaktperson: Mikael Östblom

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?