Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Årets Nobelpristagare i kemi föreläser - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Årets Nobelpristagare i kemi föreläser

Föreläsning

"/>

Göteborgs universitet och Chalmers hälsar medarbetare, studenter och allmänheten välkomna till Nobelpristagaren Frances Arnolds föreläsning den 14 december i Chalmers lokaler.
Frances Arnold är en amerikansk biokemist och ingenjör. Hon tilldelas Nobelpriset i kemi 2018 för "riktad evolution av enzymer".

Föreläsningen sker i samband med Nobel Week Dialogue, en vetenskapskonferens som äger rum årligen under Nobelveckan. Föreläsningen, med titeln Innovation by Evolution: Bringing New Chemistry to Life, sker på engelska och anmälan är obligatorisk.
Länk till anmälningsformulär


Frances Arnold har bland annat tagit fram enzymer för att framställa biobränslen. Enzymerna har fått bryta ner cellulosa i gräs, träflis och jordbruksavfall för att bli biobränsle.

Sedan år 2000 har Frances Arnold en professorstjänst i kemiteknik, bioteknik och biokemi vid California Institute of Technology, Caltech. Genom att formge enzymer har hon gjort stora insatser i utvecklingen av läkemedel, och inom kemi i stort. Hon har utvecklat metoder för att framkalla mutationer hos de gener som kodar för respektive enzym. Med hennes metod går det att välja ut varianter av enzym som har en önskad egenskap.

Frances Arnolds forskning handlar om riktad evolution. Med hennes metod går det att åstadkomma en högeffektiv isolering av enzymvarianter. Lämpliga användningsområden förutom utveckling av biobränslen är syntetisering av nya läkemedel.

Föreläsare: Nobelpristagare 2018, professor Frances Arnold

Datum: 2018-12-14

Tid: 14:00 - 16:00

Kategorier: Naturvetenskap

Arrangör: Nobel Week Dialogue

Plats: Runan, Chalmersplatsen 1, Chalmers, Göteborg

Evenemangslänk: Läs mer om Årets Nobelpristagare i kemi föreläser

Kontaktperson: Anna Bergius

Telefon: 031-772 46 64

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?