Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att definiera rasism - eller rasismer? Den vetenskapliga debatten om begrepp, ideologi och teori

Seminarieserie

Välkomna till det första tillfället 2017 i Segerstedtinstitutets seminarieserie med Henrik Arnstad, vetenskapsjournalist, fil.kand. i historia och författare till bl a verket "Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia".

Den nutida forskningen om begreppet rasism utgår från grundläggande problem angående teori och definition. Detta är ingenting ovanligt inom humanvetenskaperna. Dock är rasism ett stigmatiserat begrepp. Å ena sidan vet vi att rasism existerar, å andra sidan är det ytterst få samhälleliga agenser (politiska rörelser, stater, enskilda aktivister, etc.) som identifierar sig själva som rasistiska. Samtidigt föredrar den nutida rasismforskningen att tala om rasismer (i plural), snarare än rasism (i singularis), som en sammanhålen samhällelig diskurs. Akademiker verksamma inom fältet pekar på de stora olikheter rasismer visar, i sina olika konkreta manifestationer. Seminariet kommer att presentera dessa olika tolkningar. Men det kommer även att föreslå en möjlig teoretisk utväg, för att binda ihop dessa rasismer till en sammanhållen ideologisk modell.

Anmälan om deltagande senast 17 januari till doris.gustafson@ped.gu.se

Föreläsare: Henrik Arnstad, vetenskapsjournalist och författare

Datum: 2017-01-19

Tid: 13:00 - 16:00

Kategorier: Mångfald, Forskning, Tvärvetenskap

Arrangör: Segerstedtinstitutet

Plats: Campus Rosenlund (Pedagogen), hus B, lokal: BE014, Läroverksgatan 15

Evenemangslänk: Läs mer om Att definiera rasism - eller rasismer? Den vetenskapliga debatten om begrepp, ideologi och teori

Kontaktperson: Doris Gustafson

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?