Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Atmosfärskemi för hållbar utveckling - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Atmosfärskemi för hållbar utveckling

Föreläsning

Atmosfären är ett komplext medium och en djupare förståelse av atmosfärskemi kan behövas för att bidra till och förstå hållbar utveckling. Atmosfärskemi kan påverka förvånansvärt många av de 17 globala målen för hållbar utveckling, inte bara det uppenbara mål 13: Bekämpa klimatförändringen.

Atmosfärskemi behandlar grundläggande och avancerade egenskaper hos och sammansättning av atmosfären. Kunskap behövs inte bara om egenskaper och sammansättning utan också om processer som fortgår i atmosfären och i olika gränsskikt mellan atmosfär, mark och vatten. Den atmosfär som nu omger vår planet är i högsta grad påverkad av människan. Atmosfärskemi behövs därför för att ha koll på källor till olika ämnen i atmosfären liksom olika sänkor för de olika ämnen som finns i atmosfären.

Klimatet påverkas av och påverkar atmosfären, dess egenskaper, sammansättning och processer. Förståelse för atmosfärskemi kan därför bidra till en bättre förståelse av klimatet och dess skiftningar.

Ett sätt att beskriva en önskad hållbar utveckling är att sätta upp mål. 193 av världens länder enades i september 2015 om 17 globala mål för hållbar utveckling av just den anledningen. Arbetet med målen kallas ibland för Agenda 2030 eftersom vi förväntas ha uppnått målen år 2030. De 17 globala målen är uppdelade i 169 delmål och det finns 230 mätbara indikatorer för att följa utvecklingen mot en hållbar framtid.

Föreläsningen är gratis och öppen för alla. Antalet platser är begränsat.
Anmälan krävs inte, men GMV bjuder föranmälda på kaffe, te eller juice i Ekocentrums kafé från och med kl 17.00.

Anmäl dig här om du vill fika.

Föreläsare: Johan Boman, Institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet

Datum: 2018-02-14

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV & Ekocentrum

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44

Evenemangslänk: Läs mer om Atmosfärskemi för hållbar utveckling

Kontaktperson: Maria Svane

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?