Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Mor Karin: om den svenska kvinnliga rösträttsrörelsen - Göteborgs universitet Till startsida

Mor Karin: om den svenska kvinnliga rösträttsrörelsen

"/>

På internationella kvinnodagen kommer FD Maria Dahlin och talar över ämnet "Mor Karin: en representativ anekdot om den svenska kvinnliga rösträttsrörelsens motstånd och engagemang".

Den svenska rörelsen för kvinnlig rösträtt tampades med splittringar - ideologiska och organisatoriska - samtidigt som den kämpade för ett gemensamt mål. Till detta kommer även det faktum att rörelsens ledande krafter i hög grad kom från överklassen och hade till uppgift att värva kvinnor från andra klasser och med andra förkunskaper och erfarenheter.

I föredraget presenteras en analys av värvningsskriften "Mor Karin", författad av Ann Margret Holmgren från Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR). "Mor Karin" är en berättelse i vilken två kvinnor från olika samhällsskikt, efter visst motstånd från den värvades sida, till slut möts i engagerat samförstånd.

Föreläsare: Maria Dahlin är högskolelektor i retorik vid Södertörns högskola.

Datum: 2018-03-08

Kategorier: Humaniora