Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2018-01-11 10:19

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Världsberömd dirigent donerar sitt stora privata bibliotek till Göteborgs universitet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Världsberömd dirigent donerar sitt stora privata bibliotek till Göteborgs universitet

Nyhet: 2011-02-04

Den världsberömde dirigenten Herbert Blomstedt har donerat hela sitt privata bibliotek till Göteborgs universitet. Samlingen innehåller noter, partitur med dirigentens egna anteckningar, inspelningar, handskrifter, korrespondens, konstböcker och många hyllmeter skön- och facklitteratur. Omfattningen av den generösa donationen är ungefär 500 hyllmeter.

Än är hela samlingen inte på plats, men i ett rum på Kurs- och tidningsbiblioteket finns nu hylla efter hylla fyllda med Herbert Blomstedts böcker. Anders Larsson, bibliotekarie på universitetsbibliotekets handskriftsavdelning, har varit en av de ansvariga för iordningställandet av donationen.
– Herbert Blomstedt är mycket bred i sitt förvärv och resultatet av det är att hans bibliotek är stort och omfångsrikt. Här finns bland mycket annat faksimiltryck av gamla handskrifter, konstböcker, naturböcker, musiktidskrifter och numrerade specialutgåvor. Det är mycket gamla böcker, blandade med det allra senaste. Än har vi inte fått hit hela materialet, vi väntar till exempel på noterna, säger Anders Larsson.

Herbert Blomstedts bokdonation kommer att hållas för sig och inte att finnas för hemlån, utan kommer att vara tillgänglig på universitetsbiblioteket för forskning. När den är helt på plats kommer samlingen att vara en rik källa för musikforskarna att ösa ur. En viktig del av donationen är de partitur som Herbert Blomstedt har använt.
– Här har han gjort anteckningar, och eftersom han är en av de dirigenter som skapat en förståelse för den klassiska orkesterrepertoaren finns väldigt mycket av hans kunskap i dessa partitur. Man kan gå in i dem och avläsa hur han har tänkt och för en dirigent är det oerhört intressant. Det är grundläggande för interpretationsforskning rörande dirigering, säger Jan Ling, professor emeritus i musikvetenskap och f d rektor vid Göteborgs universitet.

Av vikt är också att samlingen innehåller många unika verk som inte funnits i Sverige tidigare. Jan Ling tycker också det är betydelsefullt att forskare tack vare donationen kan få reda på väldigt mycket om en specifik person.
– Det kommer inte att finnas någon musikpersonlighet i Sverige som vi kommer att veta så mycket om som om Herbert Blomstedt. Vi kommer att veta vilka böcker han läst och varit intresserad av, vad han skickat för vykort, samlat för frimärken och allt detta och mer därtill kommer att visa mycket av hans personlighet. Och på så vis kommer vi, utifrån en kulturpersons referenser, att förstå 1900-talet bättre, säger Jan Ling.

Ingemar Henningsson, f d högskolerektor vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, är en av dem som har arbetat med projektet att föra samlingen till Göteborg.
– Herbert Blomstedt ringde mig i mars 2006 och frågade om jag trodde att Göteborgs universitet var intresserat av hans bibliotek. Han förklarade då att han gärna såg Göteborg som donationsort tack vare kopplingen mellan universitet och musikhögskola samt stadens excellenta musikaliska infrastruktur, säger Ingemar Henningsson.

Han tror att Herbert Blomstedt känner en närhet till Göteborg, och att det är en annan anledning till att hans bibliotek doneras just hit.
– Han är född i USA, men växte upp på Vasagatan och fick fiol- och pianolektioner och tog studenten här i Göteborg. Runt 1970 gästföreläste han på musikvetenskapliga institutionen, och 1999 var han den förste hedersdoktor som Konstnärliga fakulteten utsåg. I början av 2000-talet var han med och planerade en masterutbildning i orkesterspel och lämnade då många goda idéer. Han har arbetat mycket tillsammans med Göteborgsymfonikerna och jag vet att musikerna där har visat honom stor uppskattning. Jag tror att han under åren har värdesatt kontakterna med Göteborg och att det glädjer honom att vi ville och kunde ta emot donationen, säger Ingemar Henningsson.

Samlingen är naturligtvis värdefull, men det är inte det som är det betydande i sammanhanget.
– Vi värderar inte samlingen i pengar utan i kommande forskning. Det unika med samlingen är helheten, inte de enskilda delarna, säger Agneta Olsson, överbibliotekarie vid universitetsbiblioteket, Göteborgs universitet.

Idag har samlingen visats för pressen. På visningen deltog Herbert Blomstedt själv, Jan Ling, f d rektor vid Göteborgs universitet och professor emeritus i musikvetenskap, Ingemar Henningsson, f d högskolerektor Högskolan för scen och musik, Marianne Ladenvall, chef vid UB:s centralbibliotek, Staffan Rydén, högskolerektor vid Högskolan för scen och musik, Margareta Wallin Peterson, prorektor Göteborgs universitet, Anna Lindal, dekan konstnärlig fakultet, Håkan Carlsson, biträdande överbibliotekarie.

Pressbilder finns för nedladdning här. Vänligen ange fotograf Johan Wingborg/GU

För mer information:
F d högskolerektor Högskolan scen och musik, Ingemar Henningsson, telefon: 0705-734 026
Professor emeritus/f d rektor Göteborgs universitet, Jan Ling, telefon: 070-590 1948
Bibliotekarie Anders Larsson, telefon: 031-786 1713, e-post: anders.larsson@ub.gu.se

Om Herbert Blomstedt
Professor Herbert Blomstedt (f. 1927) är Sveriges internationellt mest ryktbare och en av världens ledande dirigenter, som bland annat under ett stort antal år var ledare bland annat för Dresdner Staatskapelle, Oslo filharmoniska orkester, de svenska och danska radiosymfoniorkestrarna, San Fransiscos symfoniorkester och Gewandthausorkestern i Leipzig. Han har varit gästdirigent för alla internationellt erkända orkestrar runt om i världen. Han har också spelat in ett mycket stort antal verk (mer än 200) för några av världens mest prestigefyllda skivbolag som DECCA, RCA, Deutsche Grammophone.

Han är hedersdirigent för ett antal orkestrar i världen, har mottagit flera hedersdoktorat samt fick år 2003 "Großes Bundesverdienstkreuz" av tyske förbundspresidenten. 1999 utnämndes professor Herbert Blomstedt till den förste hedersdoktorn vid Göteborgs universitets konstnärliga fakultet. Han har medverkat i uppbyggnaden av den internationella masterutbildningen för orkestermusiker (Swedish National Orchestra Academy) vid Göteborgs universitet samt som föreläsare i ämnet musikvetenskap under dess startperiod runt 1970.

AV:
031-786 3869, 070-775 8851

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?