Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Mikael Bernardini

Doktorand

Juridiska
institutionen
Telefon
Besöksadress
Vasagatan 1
41124 Göteborg
Rumsnummer
C617
Postadress
Box 650
40530 Göteborg

Om Mikael Bernardini

Doktorand i straffrätt.

Avhandlingsprojekt Kriminalisering av fattigdom – En studie av straffrättens individualisering, avgränsning och utveckling.
Huvudhandledare Sara Stendahl.

Min forskning fokuserar på bestraffningssystemet i Sverige och hur det har utvecklats de senaste decennierna. Det kommer att sammankopplas med frågor om fattigdom, den parallella samhällsutvecklingen och ökade inkomstklyftor. Sammankopplingen är av vikt då fattigdom tenderar att bestraffas hårdare ur ett frihetsbegränsande perspektiv. Mer specifikt kommer jag att behandla urvalsmekanismer inom påföljdssystemet och utreda vilka funktioner, med särskilt fokus på latenta, som mekanismerna skapar och innehar. Det skapar underlag för en teoretisk förståelse av utvecklingen och en teori om den nyliberala staten och vad den har för funktioner.

Det teoretiska perspektiv jag främst är intresserad av är marxistisk teori. Metodologiskt är jag intresserad av teoretisk rättssociologisk metod.

Jag undervisar i straffrätt på juristprogrammet och socionomprogrammet samt på den fristående kursen Juridisk grundkurs.

Forskningsområden

  • Straffrätt
  • Social rättvisa

Undervisningsområden

  • Straffrätt