Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Mette Axelsen

Universitetslektor

Avd för invärtesmedicin och klinisk
nutrition
Besöksadress
Medicinaregatan 13 plan 3
41390 Göteborg
Postadress
Box 459
405 30 Göteborg

Om Mette Axelsen

Mette Axelsen arbetar som lärare och forskare vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition vid institutionen för medicin.

Hon ansvarar för en stor del av undervisningen inom nutrition, metabolism, kroniska sjukdomar och evidensbaserad medicin inom dietistprogrammet. I denna roll erhöll hon bland annat år 2008 Göteborgs universitets individuella pedagogiska pris.

Forskning

Mette Axelsens forsområde är diabetes och hon är djupt involverad i flera nationella initiativ som berör kostrekommendationer vid diabetes.

Mette Axelsen har forskat på kolhydraters inverkan vid diabetes under ett flertal år, såväl vid vår egen institution som vid en 1-årig utomvistelse i Canada. Hon är medlem i den europeiska expertgruppen för diabeteskost (DNSG) och har på senare år deltagit i två svenska statliga utredningar om kostbehandlingens betydelse vid diabetes (NDR och SBU).

Mette Axelsen planerar för närvarande ett projekt att utvärdera effekterna av de behandlingsmetoder som tillämpas i vården (bl.a. "kolhydraträkning"), såväl som att utveckla och utvärdera nya metoder baserade på bland annat lågt glykemiskt index. Hon är också handledare i ett projekt som rör kost och motion hos barn med typ-1 diabetes.