Länkstig

Jan Gustafsson Nyckel

Gästföreläsare

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
Besöksadress
Läroverksgatan 15
41120 Göteborg
Postadress
Box 300
40530 Göteborg

Om Jan Gustafsson Nyckel

Jag disputerade i september 2003 med avhandlingen Integration som text, diskursiv och social praktik. En policyetnografisk fallstudie av mötet mellan skolan och förskoleklassen och som handlade om hur Lpo 94/98 och dess intentioner om integration och ett förändrat lärande implementerades, tolkades, transformerades och genomfördes av ett arbetslag. Avhandlingens huvudsyfte var att relatera policy som text och policy som social praktik till varandra, och särskilt uppmärksamma social reproduktion och social förändring i relation till reformens intentioner om integration och ett vidgat undervisningsbegrepp.

Mitt forskningsintresse kan beskrivas som utbildnings- och policysociologi med forskningsfrågor som berör social reproduktion, förändring, differentiering och makt inom utbildning utifrån strukturella delningar som klass, kön och etnicitet. Mitt intresse för policyforskning väcktes under mitt avhandlingsarbete där Barry Troyna och Stephen Balls texter om policysociologi vidgade mina forskningsvyer vilket också blev ingången till mitt intresse för att arbeta med det som kallas policyetnografi. Policyetnografin har sitt fokus på relationen och transformationsprocessen mellan en officiell policytext och den lokala förskolans och skolans sociala praktik. Policytexten går genom utbildningssystemets olika kontexter och arenor i en meningsskapande process där olika aktörer utifrån skilda intressen, kunskaper, traditioner och maktresurser utformar en policypraktik. Policyetnografen är därför intresserad av både policytext och av den policyskapande process där aktörerna utformar sin policypraktik. Avsikten med policyetnografi är att utveckla en länk mellan detaljerade etnografiska beskrivningar och analyser av det sociala systemet och dess och maktrelationer, i syfte att beskriva de strukturer och diskurser som möjliggör och begränsar människans handlingsutrymme. Det policyetnografiska intresset har jag efter min avhandling både breddats och fördjupats inom två forskningsfält varav det ena fältet är högre utbildning där jag är intresserad av omstruktureringen av högre utbildning (både i Sverige och Europa) och då speciellt med fokus på det akademiska arbetet och karriärvägar. Det andra fältet är etnografi och skola, förskola och fritidshem med fokus på segregation, differentiering, performativitet och skolprestationer utifrån strukturella delningar som kön klass och etnicitet.

Jag är medlem i forskningsmiljöerna BUKL (Barndom, ungdom, kultur och lärande)och den Barnpedagogiska forskningsmiljön Early Childhood Education (ECE) vid Institutionen för Pedagogik, kommunikation och lärande. Ingår även i forskningsnätverket The Nordic Centre of Excellence (NCoE) Justice through education in the Nordic Countries (JustEd). JustEd är ett tvärvetenskapligt och cross-nationellt forskningsnätverk bestående av 14 partner. Det koordineras via Helsingfors universitet, Institutionen för beteendevetenskaper. Centret startade sin verksamhet i augusti 2013 som en del av Nordforsk-programmet "Utbildning för morgondagen". Ett övergripande mål är att bidra till en omformulering av vad en demokratisk, inkluderande undervisning för rättvisa kan vara i en tid av politiska, ekonomiska och kulturella omvandlingen.