Klas Grinell

Forskare

Institutionen för litteratur, idéhistoria och
religion
Renströmsgatan 6
41255 Göteborg
40530 Göteborg

Om Klas Grinell

Jag är halvtidsanställd forskare på Göteborgs universitet, en stor del av den tiden ägnar jag åt att vara föreståndare för Centrum för Europaforskning. Min andra halvtid är jag utvecklingsledare på kulturstrategiska avdelningen vid Kulturförvaltningen i Göteborgs Stad.

Här på GU har jag 2015-2018 lett ett vetenskapsrådsfinansierat projekt som heter Museological framings of Islam in Europe. Projektet har undersökt det museala hanterandet av islam i Tyskland och Storbritannien under perioden 1945-2014 (för resultat se publikationslistan).

Inom ramen för det likaledes Vetenskapsrådsfinansierade projektet Reconsiliatory heritage forskar jag om hur kulturarv används för konflikt och försoning, bland annat kring svenska moskébyggen. Mina forskningsintressen kan kanske beskrivas som att de rör samspelet mellan begreppen islam, kulturarv och Europa.

Även samspelet mellan forskning och kulturpolitisk praktik sysselsätter mig både teoretiskt och praktiskt. Jag är också intresserad av och skriver om bredare aspekter av islamisk idéhistoria, museologi, och museers samhällsroller, liksom av Turkiets historia och politik. För utförligare beskrivningar och en del texter se den något avsomnade www.grinell.se eller vad gäller forskning hellre min profil på www.researchgate.net