Ann Parinder
Universitetsadjunkt
Universitetsadjunkt
Universitetslektor
Institutionen för kost- ochOm Ann Parinder
Ann Parinder, Lektor verksam på institutionen sedan 2002 och försvarade 2012 sin doktorsavhendling med titeln "Ungdomars matval - erfarenheter, visioner och miljöargument i eget hushåll”.
Anns doktorandprojekt var knutet till den transdisciplinära forskarskolan ”Klimat och Mobilitet”, Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum. Utgångspunkten i avhandlingsarbetet var att utifrån ett hushållsvetenskapligt perspektiv med fokus på miljö och klimat studera ungdomars matval. Syftet med avhandlingen var att bidra med ny kunskap om hur ungdomar som nyligen flyttat till eget hushåll och därmed har eget ansvar för mathållningen resonerar kring och presenterar val av mat. En särskild betoning på miljö och klimatpåverkan ingick i analysen liksom hur nya erfarenheter och rutiner formas i en situation där vanor från uppväxten bryts eller befästs och där interaktioner med andra i omgivningen och familjen sker under nya betingelser. Avhandlingens forskningsfrågor inkluderade: Hur resonerar ungdomar kring val av mat och hur beskriver de tidigare erfarenheter och framtida visioner kring mat? Vilka matval presenterar ungdomar för omgivningen och vilka former tar dessa presentationer? Hur resonerar ungdomarna om sina val av mat i relation till miljö och klimat?
Idag arbetar Ann främst med ämneslärarutbildningen, inriktning hem- och konsumentkunskap och är inriktningsansvarig för utbildningen.
-
Moving away from home: food choice as symbol of
independence
Ann Parinder, Päivi Palojoki
The 9th European Society on Family Relations (ESFR) congress “Families through the lens of diversity, 5-8 September, Porto - 2018-01-01 -
Brokiga bilder av mat och
makt
Ann Parinder, Hillevi Prell, Inga Wernersson
Mat är mer än mat: Samhällsvetenskapliga perspektiv på mat och måltider - 2015-01-01 -
Ungdomars matval – erfarenheter, visioner och miljöargument i eget
hushåll
Ann Parinder
- 2012-01-01