Bild
COP26 logga
Foto: Shutterstock
Länkstig

Viktiga insikter för att lösa klimatkrisen presenterade

Publicerad

Ledande klimatforskare, som medverkar vid klimatmötet COP26 i Glasgow, lyfter idag i en rapport tio viktiga insikter inför nödvändiga lösningar på klimatkrisen. Deliang Chen, professor i fysikalisk meterologi, som länge arbetat inom FN:s klimatpanel, IPCC, är en av forskarna bakom rapporten.

Vad handlar rapporten om?

Den handlar om de nya insikter i klimatvetenskapen som forskarvärlden fick efter senaste IPCC-rapporten. Rapporten kan alltså ses som det mest uppdaterade kunskapsläget om klimatförändringarna baserat på de senaste forskningsresultaten.

Vad är det viktigast i rapporten?

− Det viktigaste budskapet är att det fortfarande är möjligt att uppnå Parisavtalets mål på maximalt 1,5 graders temperaturuppvärmning. Detta kommer dock att kräva omvandlingar inom alla sektorer och drastiskt samordnande globala åtgärder för att stödja låginkomstländer i att möjliggöra klimatsmarta övergångar.

 Riktade åtgärder som utformas och genomförs för att prioritera rättvisa behövs akut på alla nivåer: strukturella, politiska och individuella. Det största ansvaret faller på de rika, utvecklade länderna i att snabbt övergå från fossila bränslen och stödja en global omställning till ren energi, transporter, industri och bostäder.

Vad hoppas du på att den här rapporten ska åstadkomma?

− En viktig insikt vi presenterade idag vid COP26 är att klimatåtgärder måste stödja rättvisa övergångar, eftersom det annars skulle kunna bromsa förbättringar av levnadsstandarden i låg- och medelinkomstländer och belasta missgynnade människor globalt.

− För att arbeta för en rättvis, skälig och koldioxidsnål utveckling för fattigare länder kräver att den rikaste procenten minskar sina utsläpp med en faktor 30, vilket skulle göra det möjligt för de fattigaste 50 procent av världens befolkning att öka sina utsläpp upp till tre gånger. Rättviseorienterade klimatåtgärder är mer benägna att uppnå allmänhetens acceptans, vilket förbättrar användningen av genomförandet.

Mer information om rapporten

AV: Carina Eliasson & Thomas Melin