Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Vi fortsätter vår intervjuserie: Möt Lars-Eric Olsson, forskare inom GPCC

I vår serie där vi intervjuar våra forskare inom GPCC, får vi denna gång möta Lars-Eric Olsson, forskare och lektor vid Göteborgs universitet.

Vem är du?
Jag heter Lars-Eric Olsson och jag är en av lektorerna på institutionen . Mitt arbete förutom forskningen är specialistutbildning mot kirurgi för sjuksköterskor och utvecklingsarbete på ortopedkliniken vid SU. Arbetet blir intensivt periodvis med många möten och långa dagar. För att balansera detta försöker jag hitta tid för att odla enklare delar av mina intressen som att vara ute i naturen och promenera, springa eller plocka svamp. Dessa intressen försöker jag nu föra vidare till mina två barnbarn genom att hitta på spännande saker att göra i naturen.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
En fördel med mitt arbete är att jag inte har några typiska arbetsdagar. Arbetet är omväxlande det enda jag egentligen saknar är att träffa patienter.

Vad handlar din forskning om?
Jag undersöker hur patienter kan fås att fungera som en partner i vården utan att direkt ställa kravet på dem. Vi befinner oss i början på en utveckling mot personcentrerad vård och det är mycket vi inte har några djupare kunskaper om. Vi har testat våra tankar på två patientgrupper som lagts in akut med goda resultat. Nästa steg för mig är två olika studier, den ena hur man kan ge personcentrerad vård inom planerad ortopedisk kirurgi, den andra hur man kan initiera personcentrerad vård på sjukhuset och sedan få den att fungera också inom primär och kommunal vård.

Har du någon dröm om vad din forskning ska leda till i framtiden?
Min dröm är att vården skall bli mera personlig där patientens röst är naturligt stark och klar.
I grunden innebär alla vårdyrken att stödja och hjälpa. Jag har en känsla av att utvecklingen av någon anledning lotsat oss i en annan riktning.

Vad betyder personcentrerad vård för dig?
Personcentrerad vård är när vi får patienter att uppnå en självständighet i sin behandling, när vi ser att de har valt att använda våra kunskaper och färdigheter för att öka sin egen.
Vi måste bli bättre på att förstå hur människor fungerar och tänker så att vi kan hjälpa dem att hantera sina hälsoproblem på ett bättre sätt. Det räcker inte med att vi vet hur man kan lindra symtom vi måste också förstå hur vi kan överföra den kunskapen till patienten.