Vetenskapsfestivalen: Vad är vi? Liv 3.0

Dorna Behdadi, doktorand i praktisk filosofi, är en av deltagarna i panelsamtalet om artificiell intelligens som inleder årets Vetenskapsfestival den 17 april. Invigningen hålls på engelska.

Först inleder Max Tegmark, professor i fysik vid MIT och initiativtagare till Future of Life Institute, genom att föreläsa live från USA i ett hologram.

Vid panelsamtalet kommer Dorna Behdadi bland annat att poängtera de etiska frågor som AI-utveckligen väcker. Vem är moraliskt ansvarig för autonoma stridssystem? Och hur kan vi implementera moral i maskiner?

– Jag undersöker frågan om artificiella entiteter kan vara moraliska agenter, det vill säga om de kan vara moraliskt ansvariga för det de gör (eller inte gör). Hur kan vi implementera moral i maskiner? Och vilka egenskaper och förmågor behöver en AI ha för att vara en moraliskt agent? Men jag tycker också att frågan om vad som är unikt mänskligt är intressant, säger Dorna Behdadi.

Enligt Max Tegmark står vi inför den största förändringen i mänsklighetens historia. Kommer det finnas en superintelligens och i så fall kommer den tjäna oss människor, eller ta över? Även om vi inte har svaret så måste frågan tas på allvar av både allmänhet och beslutsfattare.

I panelsamtalet medverkar även Jasmine Idun Isdrake (konstnär, cyborg), Fredrik Heintz (AI-forskare, Linköpings Universitet) och Rebecka Cedering Ångström (Ericsson Networked Society Lab). Moderatorer är Gustav Källstrand, Nobel Center och Johanna Koljonen.

Utifrån filosofiska och tekniska perspektiv ska de diskutera hur det ser ut när AI är en del av framtidens infrastruktur och vår vardag

På söndag den 22 april kan du höra fyra forskare från CLASP föreläsa i Nordstan.

Se hela programmet för festivalen