Världen besökte GPCC under International Forum on Quality and Safety in Healthcare 2016

Svenska MässanInternational Forum on Quality and Safety in Healthcare kom till Göteborg och Svenska Mässan för första gången i år, där den pågick mellan 12:e och 15:e april.

Denna konferens, som anordnas av British Medical Journal BMJ, och amerikanska Institute for Healthcare Improvement IHI, var den 21:a i ordningen, och har tidigare alternerat mellan London och Paris.

Enligt konferenswebbsidan “stödjer och stimulerar [International Forum] rörelsen för hälso- och sjukvårdsförbättring, samt sammankopplar hälso- och sjukvårdsledare och utövare från hela världen i syfte att förbättra utfallen för patienter och samhällsgrupper. Den besöks regelbundet av över 3000 delegater från över 80 olika länder.”

”Vi är hedrade och mycket priviligierade att man valde att förlägga denna prestigefyllda konferens till vår hemstad Göteborg, och att vårt forskningscentrum GPCC fick möjligheten att medverka på så många olika sätt. Vi har fått många viktiga internationella kontakter och uppskattar möjligheten att få internationell uppmärksamhet för vårt arbete”, kommenterar GPCCs centrumföreståndare Inger Ekman.

Inger Ekman och Catarina Wallengren talar på konferensen.Ändra. Bevara. Upprätthålla. I partnerskap med patienter.

Temat för årets konferens var ”Ändra. Bevara. Upprätthålla. I partnerskap med patienter.” Personcentrerad vård var ett av konferensens huvudteman, och många av programpunkterna handlade om detta. Även Olivia Wigzell, Socialstyrelsens Generaldirektör tog upp detta ämne i sitt key note-tal, där hon bland annat sade att svensk hälso- och sjukvård nu skiftar mot att bli personcentrerad.

Det var helt fullsatt när GPCCs centrumföreståndare Inger Ekman och utbildnings- och implementeringsansvariga Catarina Wallengren, med hjälp av en mobilapp, gav ett interaktivt seminarium om personcentrerad vård och det implementeringsprogram som utvecklats av GPCC och deras icke-vinstdrivande företag GPCC Implement.

Svensk mat serverades under besöket på Sahlgrenska akademinVärlden kom till GPCC under konferensen

GPCC fick chansen att visa upp sig på många olika sätt under konferensen. Först ut var en besöksdag tisdag 12/4, då en grupp internationella delegater deltog i ett heldagsbesök hos GPCC och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Delegaterna fick uppleva ett fullspäckat program med föreläsningar och workshopar, samt fick åtnjuta typiskt svensk mat.

Med ett nyskapande grepp var Mikaela Javinger moderator för presentationen av GPCC och personcentrerad vård. Mikaela har lång erfarenhet som patient inom svensk hälso- och sjukvård; hon är också författare och föreläsare och arbetar med inflytande- och delaktighetsfrågor i psykiatrin. Upplägget var här att Mikaela ur ett patientperspektiv intervjuade en panel av forskare och ledningsgruppsmedlemmar från GPCC. En australiensk delegat skrev om besöket på Twitter: ”Fantastisk besöksdag på Centrum för personcentrerad vård – de menar det verkligen, kryssar inte bara i en ruta.”

GPCCs monter på International ForumEtt oranget hav av delagater

Hundratals konferensdelegater besökte GPCCs monter i konferensens utställningshall, som bemannades av centrumets forskare. Förutom expertis och tryckt informationsmaterial om GPCC och personcentrerad vård, var de orangea GPCC-väskorna väldigt populära.

Dessutom ställde ett antal GPCC-forskare ut sina postrar under konferensen.

Nedan: Vägganslagstavla på temat “Hur vi kan sätta patienterna i vårdens centrum”, samskapad av konferensdelegater.