Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Vårdförbundspriset 2013 belönar personcentrerad vård

Publicerad

Vårdförbundspriset 2013 belönar personcentrerad vård


Vårdförbundspriset i samarbete med SalusAnsvar är med en prissumma på 250 000 kronor ett av de största vårdpriserna i Sverige. – Våra medlemmar gör livsviktiga insatser varje gång de går till arbetet. Genom Vårdförbundspriset vill vi lyfta fram hur deras kunskap förbättrar och utvecklar vården, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.


Vårdförbundspriset är ett samarbete mellan Vårdförbundet och SalusAnsvar och delas ut varje år sedan 2009. Temat för årets pris är personcentrerad vård. I en personcentrerad vård ses patienten som en person med egen förmåga till informerade val, där autonomi och medbestämmande lyfts fram och respekteras.

– Vårdförbundets vision är en vård där patienten har makt och ses som en auktoritet i kunskapen om sig själv och sitt sociala sammanhang. Om vi i vården utgår från de resurser varje person har kan vi lättare uppnå en så god hälsa som möjligt, även i de fall där sjukdomen består, säger Sineva Ribeiro.
 

Den som belönas med Vårdförbundspriset 2013 har genom ett personcentrerat arbetssätt bidragit till ett framgångsrikt förbättringsarbete och en viktig utveckling av svensk vård.
 

– När patienten själv får komma till tals och bestämma över sin egen vård får vi bättre resultat. Vi måste också använda vårdens olika professioner på ett tydligare sätt. Våra medlemmar är sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker med specialistkunskaper som behövs för att genomföra en personcentrerad och hälsofrämjande vård, säger Sineva Ribeiro.
 

Sista ansökningsdag för Vårdförbundspriset är den 30 april 2013.
 

Mer information om Vårdförbundspriset i samarbete med SalusAnsvar finns på www.salusansvar.se/vardforbundspriset
 

Läs artikeln hos Vårdförbundet här.