Valforskningsprogrammets logotyp

Valforskningsprogrammet söker praktikanter för våren 2021

Publicerad

Nu erbjuds möjlighet för 1-3 studenter att praktisera på Valforskningsprogrammet under vårterminen 2021 med start den 18 januari 2021. Ansök senast 13 november om du vill bli en del av Valforskningsprogrammet i vår.

Valforskningsprogrammet finns vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg och bedriver sedan 1950-talet forskning om val och väljarbeteende samt sedan 1995 det inter­nationella samarbetsprojektet The Comparative Study of Electoral Systems (CSES). Fors­kare knutna till programmet bedriver forskning om bland annat kunskapsresistens, mil­jöopinion, representativ demokrati, vallöften och partikandidater.

Vi söker dig som tycker att frågeundersökningar, väljarbeteende och politiska opinioner är spännande. Du behöver vara intresserad av – och ha grundläggande kunskaper i – kvantitativa forskningsmeto­der utan att det nödvändigtvis inbegriper avancerade förkunskaper i statistik. Du har lätt för att lära dig använda nya programvaror. I vårt arbete används framförallt Excel och Stata men om du också har färdigheter i exem­pelvis R, Qualtrics och InDesign så är det en fördel. Du behärskar svenska väl i både tal och skrift samt har goda kunskaper i engelska då vår dokumentation och våra rapporter ofta skrivs på engelska.

Dina arbetsuppgifter kommer att vara mångskiftande och du bidrar till verksamheten på flera olika sätt. Du kommer att få mycket god inblick i hur stora nationella frågeunder­sökningar genomförs från ax till limpa. Du kan komma att delta i kodning och doku­mentera enkätsvar, förbereda datamängder som ska analyseras av forskare samt analysera och rapportera resultat. Centrala arbetsuppgifter blir att tillsammans med andra forskare knutna till verksamheten analysera de valundersökningar som genomfördes i samband med 2018 års riksdagsval och 2019 års Europaparlamentsval – och att ställa dessa resultat i relation till Valforskningsprogrammets tidsserier. Tillsammans med den övriga forskargruppen kommer du även att påbörja förberedelser inför Valundersök­ningen 2022. Därutöver finns möjlighet att både föreslå och genomföra egna forsknings­idéer inom ramen för Valforsk­nings­pro­gram­mets verksamhet.

Praktikperioden löper under 20 veckor eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Vänd dig med eventuella frågor och skicka CV och ett introduktionsbrev om högst en A4 till Jakob Ahlbom (jakob.ahlbom@gu.se) senast den 13 november 2020. Intervjuer och antagning kan ske löpande så vänta inte med att skicka in din ansökan.