Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Utbytesterminen gav nya perspektiv

Publicerad

Jorunn GöranssonAnsökan till University of Nairobi var ett spontant beslut. En presentation på Handelshögskolan väckte en dröm till liv hos juriststudenten Jorunn Göransson och ledde till en utbytestermin som gav henne insikter för livet.

Tack vare samarbetsavtal med universitetet i Nairobi fanns möjlighet att studera enskilda kurser på masternivå i Kenyas huvudstad.
– Jag läste ”Theory and process of environmental law and policy making”. Den kursen gav också ett mer kritiskt perspektiv till västvärldens sätt att införa sina värderingar på den afrikanska kontinenten, en diskussion jag saknat här på hemmaplan, säger Jorunn Göransson.

Lektioner på kvällstid 

De flesta kenyanska mastersstudenter arbetar heltid för att ha råd att studera. Därför ligger föreläsningarna på kvällstid. Även Jorunns dagar blev långa.
– Juridiken är ju inte skild från verkligheten. Jag läste in mycket om Kenya som land och deras konstitution för att förstå kontexten. Så jag pluggade på dagarna och promenerade sedan till skolan för kvällslektionerna, säger Jorunn Göransson.

Volontär i slummen

Lektionsfria kvällar och många helger åkte Jorunn Göransson ut till slumområdet Kibera. Där jobbade hon som volontär på den ideella organisationen Wayo Wayo Kibra, som via idrotten vill ge barn och ungdomar något meningsfullt att göra och stärka deras självförtroende.
– Jag hörde talas om projektet via mitt eget idrottsintresse och kände att jag ville göra nytta, inte bara turista. Här fick jag möjlighet att visa ungdomar en väg bort från kriminalitet genom att uppmuntra dem att idrotta, säger Jorunn Göransson.

Nyttiga insikter

Väl tillbaka på Handelshögskolan var det skönt att återgå till den mer strukturerade undervisningen i Sverige, samtidigt som hon var tacksam över att ha fått med sig andra insikter och perspektiv.
– Jag tvingades möta mina egna fördomar, som att jag skulle ha stor fördel av att ha studerat i ett välfärdsland. Det var bara delvis sant, det fanns också fördelar med deras sätt att bedriva universitetsstudier. Det var väldigt nyttigt för mig att uppleva, säger Jorunn Göransson.

Jorunn Göransson och ungdomar

Detta är en artikel från Handelshögskolans magasin 2018. Läs hela magasinet här (extern länk)