Länkstig

Untold | Unheard | Vulnerable | Refugees - Utställning med verk av utsatta minoriteter

Publicerad

Utställningsaffisch med bild på verket I sommar ger Världskulturmuseet plats åt ett gästspel och visar utställningen "Untold | Unheard | Vulnerable | Refugees"
Utställningen är en del av forskningsprojektet "Gilgamesh: flyktingminoriteters traumatiska erfarenheter som hamnat i skuggan".

Centrum för global migration var i september 2017 värd för en workshop i samma projekt: "Untold Experiences of Vulnerable Refugees".

Under workshopen deltog inhemska och internationella forskare och representanter från organisationer med expertkunskaper om situationen för sårbara flyktinggrupper med ursprung i Mellanöstern. Du kan läsa en rapport från workshopen på Gilgamesh-projektets webbsida.

Utställningen visualiserar minoritetsgruppers rädsla för utplåning och hur den tar sig uttryck i olika konstnärliga former. Här illustreras hur känslor av utsatthet, lidande och utrotning är inbäddade i berättelser bland grupperna. Gilgamesh utgår ifrån yazidiska, assyriska, armeniska och mandeiska erfarenheter. Syftet med utställningen (och forskningsprojektet) är att dels synliggöra erfarenheterna bland dessa grupper och dels att sprida kunskap för att öppna upp för nya forskningsidéer och initiativ kring dessa frågor.

Läs mer om konstnärerna här

Invigningsceremoni den 19 maj

Utställningen invigs med ett tal av Farida Khalaf som skrivit boken "The Girl Who Beat ISIS". Invigingsceremonin äger rum på Världskulturmuseet klockan 14-16 lördag den 19 maj. 

Dokumentärfilm

I samband med utställningen kommer även dokumentären "POMEGRANATE: Voices of Sinjar" att visas. Filmen är en ögonvittnesskildring av tre yazidiska kvinnors erfarenheter under ISIS folkmord på Yazidier. "Pomegranate" visar hur människor reagerar på katatastrofer, hur de tar beslut och hur de överlever och utvecklar resiliens.

Du kan läsa mer om utställningen på Världskulturmuseets webbsida, och mer om forskingsprojektet hittar du på Gilgamesh-projektets webbsida.