Bild
Personer på scen under doktorspromotionen
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Universitetets nya doktorer firades högtidligt

Publicerad

I fredags, den 28 oktober, arrangerades den försenade promotionshögtiden för 2021 i Kongresshallen i Svenska Mässan. Där hyllades och firades 145 nya doktorer, 9 hedersdoktorer och två pristagare. En av universitetets hedersdoktorer var Carolina Klüft.

Detta var den andra promotionen under 2022, som genomfördes för att komma ikapp efter pandemin. Alla som disputerat och tagit ut sin examen mellan 1 juli 2020 och 30 juni 2021, samt några som disputerat året innan, var inbjudna – sammanlagt 270 doktorer. Åldersmässigt var variation stor, den yngsta doktorn var född 1993 och den äldsta 1959.

Bild
Carolina Klüft
Carolina Klüft blev hedersdoktor.
Foto: Johan Wingborg

Sahlgrenska akademin dominerade med 95 nya doktorer, men i övrigt var det god spridning inom skilda vetenskapsområden. Det var även Sahlgrenska akademin som valt ut den mest kända av hedersdoktorerna, den före detta friidrottaren Carolina Klüft. Hon fick utmärkelsen bland annat för sitt arbete inom Generation Pep, där hon verkar för att barn och ungdomar ska vara fysiskt aktiva och ha ett hälsosamt liv.

I sitt inledningstal knöt rektor Eva Wiberg an till Göteborgs universitets vision som är Ett universitet för världen

– Just doktorspromotionen är verkligen ett bevis på universitetets stora internationella engagemang med många doktorer och gäster från andra länder. 

Bild
Doktorspromotion
Promotor Jyoti Mistry, professor i film vid HDK, och hedersdoktor, filmskaparen Trinh T Minh-ha.
Foto: Johan Wingborg
Bild
Marskalkar vid entrén
Foto: Carina Elmäng

En doktorspromotion är inte som vilket evenemang som helst. Det ska vara högtidligt, värdigt och lite magiskt och är ett välregisserat skådespel på drygt två och en halv timme, till musik av Göteborgs universitetets symfoniorkester och Göteborgs brasskvintett. Studenter från Högskolan för scen och musik uppträder på både ceremonin och banketten. 

Ceremonin avslutades enligt traditionen med tal av ordförande för Göteborgs universitets studentkårer, Elina Falsafi Tonekaboni, som påminde de nya doktorerna om livets eviga lärande. 

Doktorspromotionen är Göteborgs universitets största akademiska högtid och efter ceremonin minglade 900 personer utanför kongresshallen, innan en bankett tog vid med 735 sittande gäster.