Unesco presenterar rapport om yttrandefrihetens betydelse för samhällsutvecklingen

Publicerad

Yttrandefrihetens betydelse för samhällsutvecklingen är i fokus när Unesco tisdagen 25 mars publicerar rapporten World Trends in Freedom of Expression and Media Development. Nordicom vid Göteborgs universitet är en av medlemmarna i rapportens internationella råd.

– Frågor om yttrandefrihet är bland de mest politiserade frågorna på den internationella arenan. Det är därför en tydlig markering att Unesco har utarbetat en rapport i syfte att öka medvetenheten om yttrandefrihetens betydelse för samhällsutvecklingen, säger Ulla Carlsson, föreståndare för Nordicom och en av talarna vid den globala lanseringen av rapporten som sker i Stockholm den 25 mars.

I rapporten analyseras press- och yttrandefrihet i olika delar av världen utifrån fyra dimensioner: frihet, pluralism, oberoende och journalisters säkerhet. Särskilt uppmärksammas jämställdhet i medierna.

World Trends in Freedom of Expression and Media Development kommer att finnas tillgänglig från klockan 16.00 den 25 mars via UNESCO

Mer om Nordicom vid Göteborgs universitet.

Fakta: UNESCO har förlagt den globala lanseringen av rapporten World Trends in Freedom of Expression and Media Development till Stockholm den 25 mars, 2014. Talare är bl a Irina Bokova, UNESCOs generaldirektör, Birgitta Ohlsson, Demokrati- och EU-minister, och Ulla Carlsson, Direktör, Nordicom, Göteborgs universitet.