Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Två debattartiklar och fullt program på GPCCs vilse i vården-dag i Almedalen

Två debattartiklar har publicerats idag tisdag 5/7 på GPCCs vilse i vården-dag i Almedalen, och eftermiddagen erbjuder ett seminarium och ett rundabordssamtal på temat.

Den första, "Vilse i vården – vardag för de kroniskt sjuka", i Dagens Medicin.

- Om vården blir personcentrerad och följer patientlagen kommer ingen patient att gå vilse i vårddjungeln, skriver Håkan Hedman, förbundsordförande Njurförbundet, ledamot i styrgruppen Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, Inger Ekman, professor, centrumföreståndare Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, Stig Nyman, ordförande Handikappförbunden och Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet. Läs hela artikeln här.
 

Den andra, "Vården måste bli mänskligare", i Göteborgs-Posten.

- När vården blir för specialiserad kan man tappa bort det mänskliga och humanistiska perspektivet. Genom att bygga närmare relation mellan läkare och patienter kan man minska mycket lidande men också vårdkostnaderna, skriver Hans-Inge Persson, Mikaela Javinger och Håkan Hedman, alla engagerade i GPCC som personer med patient- och närståendeexpertis. Läs hela artikeln här.


Eftermiddagens program i Almedalen:


Två av författarna till debattartikeln i Göteborgs-Posten; Hans-Inge Persson och Mikaela Javinger berättar om sina erfarenheter samt argumenterar ur sitt perspektiv för varför svensk hälso- och sjukvård bör bli personcentrerad i seminariet Vilse i vården - om brister i samordning och bemötande i svensk hälso- och sjukvård.

Vilse i vården blir också temat för det rundabordssamtal som GPCC arrangerar i partnerskap med Njurförbundet på tisdagskvällen. Detta rundabordssamtal är ett slutet arrangemang, men en rapport från samtalet kommer att publiceras av GPCC och Njurförbundet i efterhand.