Riksdagens talman Andreas Norlén.
Riksdagens talman Andreas Norlén ska berätta hur det går till att bilda regeringar i Sverige.
Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag.

Talmannen föreläser för statsvetarstudenter

Publicerad

På fredag den 11 september 2020 gästar riksdagens talman Andreas Norlén Göteborgs universitet via videolänk. Det är Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, som bjudit in honom att föreläsa på kursen "Delegering av politisk makt: Från folket till folkvalda representanter".

Hej Henrik, du är kursansvarig för kursen. Vad innebär egentligen delegering av politisk makt, och varför är det viktigt att studera?

– Vi har ett samhälle ihop, och en mängd gemensamma angelägenheter som kräver 10 000-tals beslut. Delegeringen handlar om de grundläggande förutsättningarna för den arbetsdelning som är nödvändig för att det ska fungera. När väljarna delegerar sin väljarmakt till sina förtroendevalda så ingår de ett slags kontrakt där makt, ansvar, mandat och ansvarsutkrävande är reglerat. I ett parlamentariskt system delegeras väljarmakten vidare till riksdagen, vidare till regeringen, vidare till departement och vidare till tjänstemän. När den förda regeringspolitiken till slut påverkar vanliga väljares vardag är det förstås viktigt att åtminstone en majoritet av väljarna känner igen sig någotsånär.

Talmannen leder ju riksdagens arbete, varför har du bjudit in honom till din kurs?

– Kursen handlar om de första stegen i delegeringskedjan – hur väljarna delegerar sin makt genom att välja ett parlament, det vill säga riksdagen. Riksdagen har i sin tur makt att acceptera en regeringschef som får uppdrag att bilda regering. Som alla vet är talmannen i Sveriges riksdag en nyckelperson när det gäller regeringsbildningen. Sist tog det som bekant 130 dagar att bilda regering. Det finns nog ingen bättre lämpad att föreläsa om hur det går till att bilda regeringar i Sverige än talmannen. Endast det bästa är gott nog för våra studenter!

Vad kan studenterna förvänta sig av den här dagen?

– De kommer att få höra mer om talmannens roll i det svenska parlamentariska systemet och ha möjlighet att ställa frågor. Jag gissar att studenterna är nyfikna på varför det tog så lång tid att bilda regering efter 2018 års val, och om det kommer att kunna gå lättare nästa gång.