Stark placering trots ökad konkurrens i global hållbarhetsrankning

Publicerad

Göteborgs universitet är på plats 45 när Times Higher Education åter rankar världens lärosäten utifrån de Globala målen för hållbar utveckling. Universitetet har också mycket starka placeringar i flera delrankningar och placerar sig exempelvis på fjortonde plats för mål 5 om jämställdhet. I rankningen undersöks drygt 800 universitet i 85 länder utifrån indikatorer satta efter alla de 17 globala målen i Agenda 2030.

Times Higher Education (THE) University Impact Rankings är en hållbarhetsrankning för lärosäten som syftar till att mäta deras samhällspåverkan och hur de bidrar till de globala målen för hållbar utveckling. Rankningens metod utgår från FN:s 17 globala mål i Agenda 2030. De indikatorer som använts gäller publikationer och citeringar inom relevant forskning, kvantitativa mått för lärosätenas personal och studenter, samt kvalitativa mått på hur lärosätena agerar för att nå målen. Undersökningen genomfördes för andra året i rad och betydligt fler lärosäten medverkade i år. Göteborgs universitet hamnade förra året på en sjätteplats och ligger i år på plats 45.

– Det är en stark placering, särskilt i några delrankingar, för Göteborgs universitetet med tanke på att så många fler lärosäten deltar i år. Rankingar, dess metoder och indikatorer kan alltid diskuteras. Men just denna globala hållbarhetsranking är viktig att bevaka eftersom det är frågor som vi prioriterar högt. Det ger oss ett ypperligt tillfälle att passa på att berätta vad vi gör på området, säger Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet.

Göteborgs universitet har en lång historik av miljöforskning och ett väletablerat miljöledningssystem och har de senaste åren breddat frågeställningarna till att inkludera alla dimensioner av hållbar utveckling. Universitetet har också slagit fast i sin nya vision att bidra till en hållbar värld och till de 17 globala målen i Agenda 2030. Universitetet är miljöcertifierat sedan 2004 och resultaten i rankingen bekräftar att miljöledningssystemet är väl inarbetat, att miljö och hållbar utveckling är en del av kärnverksamheten och att uppföljningsarbetet fungerar tillfredsställande.

– Självklart är det lite tråkigt att universitetet får en lägre placering på årets ranking, men det är glädjande att vårt arbete med att främja en hållbar utveckling fortfarande håller hög internationell klass. Det är viktigt att vi ser rankingen som en möjlighet att utveckla och förbättra arbetet för hållbar utveckling, likaväl som att lära oss av de lärosäten som ligger i framkanten. Jag hoppas att vi nu ska stärka det systematiska och idoga hållbarhetsarbetet inom forskning, utbildning, internationell samverkan och utvecklingen av våra campusmiljöer, säger Eddi Omrcen, hållbarhetsstrateg på Göteborgs universitet.

Enligt Göteborgs universitets utredare och expert på rankingar Magnus MacHale-Gunnarsson, har THE:s hållbarhetsrankning stora metodologiska problem, och man bör vara försiktig när resultatet tolkas. Samtidigt anser Magnus att det är positivt att THE överhuvudtaget försöker ranka hållbarhetsarbetet och uppmärksamma andra aspekter av universitetens verksamhet än det som mäts i de mer etablerade rankningarna.

Fakta om THE Impact Ranking

Times Higher Education Impact Rankings publicerades första gången i april 2019, då drygt 400 lärosäten deltog och Göteborgs universitet hamnade på sjätte plats i världen. I 2020 års version av rankningen rapporterade 859 lärosäten in uppgifter och totalt rankades 766 av dem. Göteborgs universitetet hamnade i år på plats 45. Flera ledande universitet deltar inte och bland svenska lärosäten deltar KTH och Göteborgs universitet. Bland de nordiska universiteten ligger Ålborgs universitet överst på plats 22.

Göteborgs universitets delrankningar utefter målen

• Gender Equality (SDG 5): plats 14
  • Decent Work and Economic Growth (SDG 8): plats 19