Förberedelse för att filma i Ksterhavets djur
Utfärd med forskningsfartyg och direktsändning från Kosterhavets djup via en fjärrstyrd undervattensfarkost, är en av de aktiviteter som Tjärnölaboratoriet erbjuder i sommar.
Foto: Martin Larsvik

Sommaröppet på Tjärnö

Publicerad

Nu sommaröppnar Tjärnö marina laboratorium för allmänheten. Nyfikna besökare hälsas välkomna till Sveriges artrikaste akvarium, att ta en tur med stationens forskningsfartyg eller att lyssna till spännande populärvetenskapliga föreläsningar. För de yngre finns "Barnens sommarlabb".

Tjärnölaboratoriet har en lång tradition av att sprida kunskap om livet i havet till olika grupper utanför akademin. Varje år hittar flera tusen personer från skola och allmänhet hit. Vår och höst tar stationen enbart emot förbokade grupper men på sommaren öppnas dörrarna även för andra typer av besök. Dock har de senaste somrarnas pandemirestriktioner begränsat verksamheten.

– Nu ser vi verkligen fram emot att slippa de senaste årens begränsningar. Till exempel kan vi återinföra "Filmning i Kosterhavets djup", berättar informatör Martin Larsvik på Tjärnölaboratoriet.

Upplev livet på 100 meters djup

"Filmning i Kosterhavets djup" är en utfärd med stationens forskningsfartyg Nereus. Med hjälp av en fjärrstyrd undervattensfarkost filmas livet på havsbotten under båten i realtid och visas på en skärm.

– Enligt mig är denna båttur det bästa sättet för allmänheten att uppleva det mest speciella med Kosterhavet – livet på 100 meters djup. Det blir fyra tillfällen i sommar, och det är nödvändigt att boka i förväg.

En annan aktivitet som är väldigt populär och måste förbokas är "Barnens sommarlabb". Här får barn mellan sju och elva år göra egna undersökningar på stranden och inne på laboratoriet under ledning av två marinbiologer.

Missa inte klappakvariet!

Besöken i Tjärnö Akvarium behöver dock inte förbokas. Det är Sveriges artikaste akvarium med drygt 200 olika arter fiskar, krabbor, sjöstjärnor, småräkor, rödalger och mycket mer. I akvarierna är små ekosystem uppbyggda, till exempel en ålgräsäng och ett litet korallrev.

Desstom har Tjärnö något så ovanligt som ett klappakvarium där besökare verkligen får lära känna havets invånare:

– Missa inte chansen att komma i närkontakt med död-mans-hand, kuddsjöstjärna och sjögurka, säger Martin Larsvik.

Text: Susanne Liljenström

Område