Söktrycket till lärarutbildningen ökar kraftigt

Universitetsbyggnaden i Vasaparken.

I veckan publicerades siffror från det andra urvalet av sökande till höstterminens utbildningar. Bland de universitet som tar in flest studenter toppar Göteborgs universitet listan när det gäller andelen förstahandsbehöriga studenter. Noterbart är också ett kraftigt ökat söktryck samt högre antagning till lärarutbildningarna.

– Jag kan bekräfta att vi ser ett ökat antal förstahandssökande till lärarutbildningen vid Göteborgs universitet inför årets hösttermin, och det är ju positivt, säger Maria Jarl, ordförande för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet.

Färre utbildningsplatser

Av de totalt 242 509 personer som enligt Universitets- och högskolerådet antagits till Sveriges alla universitet och högskolor inför hösten 2013, har 21 117 fått en plats vid Göteborgs universitet. Bland dem har 5 897 antagits till olika program och 14 804 till enskilda kurser. Göteborgs universitet är bland de fyra universitet i Sverige som har flest antagna. Övriga är Stockholm (29 875), Uppsala (24 821) och Umeå (22 821).

Höstens antagning innebär för hela landet en minskning med 1,7 procent. För Göteborgs universitet minskar antalet intagna något mindre, med 1,5 procent eller 332 personer. Minskningen är till största delen en följd av färre utbildningsplatser. Dessa har minskat dels till följd av att konjunkturrelaterade extraplatser dragits tillbaka, dels som en konsekvens av de införda studieavgifterna.

Juristprogrammet mest sökt

De tre programutbildningar vid Göteborgs universitet som har flest behöriga sökande är juristprogrammet, läkarprogrammet och psykologprogrammet.

För lärarutbildningarna har söktrycket inför årets hösttermin ökat jämfört med hösterminen i fjol. För hösten 2013 steg det totala antalet ansökningar med 5 129 (inklusive speciallärar- och specialpedagogiska programmet). Det motsvarar en ökning med så mycket som 75 procent. Samtidigt ökade det totala antalet antagna med 312 till 1 080, en ökning med 40 procent. Bland de sökande var andelen förstahandssökande i år 22 procent jämfört med knappt 18 procent i fjol.

Det går fortfarande bra att anmäla sig till utbildningar där det finns lediga platser. Detta görs på www.antagning.se.