Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Se forskare i filmat panelsamtal om alternativa fakta

Hör fem forskare diskutera alternativa fakta och filterbubblor utifrån sina forskningsfält inom filosofi, lingvistik och vetenskapsteori. Panelsamtalet spelades in när institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV) bjöd in till öppet hus den 30 mars 2017.

Morten Sager, forskare i vetenskapsteori, är moderator för panelsamtalet Vem ska jag tro på?.  I panelen deltar forskare från institutionens olika ämnen: Moa Ekbom, filologi (latin och senantiken), Staffan Larsson, lingvistik, Christopher Kullenberg, vetenskapsteori, John Eriksson, praktisk filosofi och Susanna Radovic, teoretisk filosofi.

Har det skett något med vår syn på fakta och kunskap? undrar Morten Sager inledningsvis och tar den amerikanske presidentens agerande som exempel, hur denne refererar till sina egna fakta – och kommer undan med det. Med filterbubblor avses framför allt de algoritmer och filter på internet och sociala medier som skapar flöden som innebär att användarna nästan enbart matas med åsikter de redan har och ämnen de redan gillar.

Filmen är 42 minuter lång och några av frågorna från publiken finns med, de kommer efter 34 minuter. Filmen är producerad av Campusservice Lorensberg.