Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Så kan politiken förankras i forskning - tre råd till Sveriges nästa regering

Publicerad

I en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet skriver företrädare för 61 organisationer att forskningen fått ganska litet utrymme i riksdagspartiernas valmanifest. Företrädarna, däribland rektor Eva Wiberg vid Göteborgs universitet, ger i debattartikeln tre råd till Sveriges nästa regering om hur den förda politiken bättre kan förankras i fakta och forskningsbaserad kunskap.

Sammantaget minskar användningen av ord som forskning, forskare, vetenskap, innovation och samverkan i årets valmanifest, jämfört med i manifesten inför valet 2010. Det visar en systematisk genomgång som gjorts av utredare vid Vetenskap & Allmänhet, en ideell förening vars ändamål är att främja öppenhet och dialog mellan forskare och det omgivande samhället.

Mer resurser till forskning utlovas vid sammantaget 23 tillfällen i år, medan vikten av att grunda beslut på forskning endast tas upp fyra gånger sammanlagt i alla partiers manifest. Ord som fakta och evidens förekommer inte alls.

Debattörerna menar att utbytet mellan forskning och politik behöver stärkas, och förmedlar tre råd till Sveriges nästa regering:

  • Initiera fler systematiska sammanställningar av forskningsbaserad kunskap.
  • Reformer bör ha stöd i tillgänglig forskning och effekten av dem systematiskt utvärderas.
  • Uppmuntra forskare att samverka med det omgivande samhället.

Läs debattartikeln i sin helhet på Svenska Dagbladets webbplats