Restriktionslättnader i sikte - öppnare campus till hösten

Publicerad

Igår, den 27 maj, presenterade regeringen sin femstegsplan för anpassning och avveckling av de svenska pandemirestriktionerna. Redan den 1 juni tas rådet om distansundervisning som huvudregel bort. Det innebär dock inte en återgång till campus under vårterminen, utan den sker stegvis.

– Vi börjar nu skymta början på slutet, sade statsminister Stefan Löfven när han på torsdagseftermiddagen inledde presentationen av regeringens femstegsplan för lättnader och avveckling av restriktionerna.

Efter drygt 14 månader av mestadels distansstudier och hemarbete var det ett efterlängtat besked att Sverige nu steg för steg påbörjar återgången till en mer normal tillvaro.

– Regeringens besked är mycket glädjande. Det innebär att vi kan se fram emot en öppnare höst, men får inte tolkas som att vi kan ses på campus redan i nästa vecka. Vårens beslut ligger fast och planeringen framåt måste utgå från en successiv och ordnad återgång, säger rektor Eva Wiberg.

Stegvis återgång under hösten

Göteborgs universitet planerar för en stegvis återgång under hösten, vilket kan innebära att alla inte kommer att komma tillbaka samtidigt. Detta medför att det kan se olika ut för olika utbildningar där distansundervisning och olika hybridlösningar kan förekomma. Höstens undervisning behöver dessutom anpassas till de i stunden rådande restriktionerna och rekommendationerna.

De svenska lärosätena kan behöva göra olika bedömningar beroende på sina förutsättningar och gällande lokala rekommendationer. Vad gäller Västra Götaland gäller de skärpta lokala restriktionerna, som bland annat innebär att alla ska begränsa sina kontakter, i nuläget till den 6 juni.

Fortsatt hemarbete

För två veckor sedan beslutade regeringen att förlänga uppdraget till statliga myndigheter om att öka antalet anställda som arbetar hemifrån till den 15 september, och ingen förändring skedde här i samband med presentationen av öppningsplanen. Det innebär att de anställda som kan ska fortsätta med hemarbete.

Öppning i fem steg

Planen som regeringen presenterade innefattar fem steg, det första tas alltså på tisdag i nästa vecka.

Det som avgör när och hur snabbt stegen kan tas är smittläget, belastningen i vården och hur stor andel av befolkningen som väljer att vaccinera sig mot covid-19. På den myndighetsgemensamma pressträffen tidigare under torsdagen återkom Folkhälsomyndigheten till att pandemin långt ifrån är över och att smittspridningen i Sverige fortfarande är hög, om än vikande.

• Steg 1 träder i kraft den 1 juni. Det innebär bland annat deltagartaket som huvudregel är åtta deltagare om det är ett inomhusarrangemang, 50 om deltagarna kan anvisas sittplats. Fortsatt gäller även att trängsel ska undvikas. Då tas alltså också råd om distansundervisning för utbildning för vuxna bort.
  • Steg 2 beräknas träda i kraft den 1 juli och då höjs deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Inomhus går det då bra att vara 50 deltagare och upp till 300 om deltagarna är sittande.
  • Steg 3 träder preliminärt i kraft den 15 juli. Då försvinner bland annat råd om munskydd i kollektivtrafiken samt reglering om visst antal kvadratmeter per person i inomhus- och utomhusmiljöer. Trängsel ska fortfarande undvikas.
  • Steg 4 är beräknat till september. Deltagarbegränsningar vad gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, men eventuellt kan särskilda regleringar av stora allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fortfarande behövas.
  • Steg 5, för närvarande finns ingen beräkning på när det sker. Då slutar uppdraget till vissa statliga myndigheter om att vidta ytterligare åtgärder för att öka andelen anställda som arbetar hemifrån att gälla. Allmänna råd om att undvika trängsel tas bort.

AV: Ulrika Lundin