Restriktionerna avgör hur digital sommaren och höstterminen blir

Publicerad

På torsdagen fattade rektor ett nytt inriktningsbeslut för sommaren och höstterminen. Det har två scenarier. Om restriktionerna lättar är inriktningen att studenter och medarbetare gradvis återgår till campus, men om smittspridningen fortsätter att vara stor kommer även sommaren och hösten att vara mestadels digital.

Under pandemin har universitetet infört en rad anpassningar så att undervisning, forskning, samverkan och verksamhetsstöd ska kunna genomföras på ett smittsäkert sätt, och en stor del av verksamheten bedrivs därför digitalt och på distans.

Sedan den 22 december 2020 har universitetet skärpta restriktioner som innebär att all undervisning och examination ska ske digitalt och att arbete ska utföras från hemmet. Undantag får endast göras om det finns synnerliga skäl eller om det handlar om verksamhetskritiska arbetsuppgifter som förutsätter fysisk närvaro på arbetsplatsen.

– Längtan efter lättnader är stor hos många, men tänk på att skärpta rekommendationer fortfarande gäller. Jag tycker dock att det är viktigt att betona att när omständigheterna tillåter så är det universitetets ambition att stegvis återgå till campus, säger rektor Eva Wiberg.

Två scenarier i nya inriktningsbeslutet

Hur mycket verksamhet som kan ske på campus under sommaren och hösten beror alltså helt på vilka restriktioner som kommer att råda då. Att planera i ett läge när ingen vet hur smittspridning, immunitet och vaccinationer kommer att påverka restriktionerna är svårt och inriktningsbeslutet har därför två scenarier.

När restriktionerna lättar är inriktningen att universitetet gradvis går tillbaka till campusbaserad verksamhet och fysisk närvaro på arbetsplatsen. Men så länge merparten av restriktionerna kvarstår är inriktningen för sommaren och höstterminen 2021:

• Universitetet kommer fortsatt att bedriva en stor del av verksamheten digitalt och på distans.
  • Universitetet fortsätter med tillfälligt hemarbete och fortsatt restriktivitet med resor.
  • Vid all verksamhet i universitetets lokaler ska medarbetare, studenter och allmänhet hålla avstånd och undvika trängsel.
  • Alla sammankomster och all verksamhet ska genomföras på ett sätt så att smittspridning kan begränsas.

Av: Ulrika Lundin

Område