Bild
Vid målgång på Fridkullagatans äldreboende firades det med bubbel, musik och medaljer.
Vid målgång på Fridkullagatans äldreboende firades det med bubbel, musik och medaljer. Foto: Lisa Alatalo
Foto: Lisa Alatalo
Länkstig

Rekordstort antal deltagare i årets rullatorlopp

Publicerad

Årets Rullatorlopp slog rekord i antal deltagare. Loppet som arrangerades av Göteborgs Stad gick av stapeln den 1 oktober på den internationella äldredagen. Syftet med loppet var att inspirera seniorer med gånghjälpmedel till rörelse, samt att synliggöra äldres behov i Göteborgs stadsmiljö.

För andra året i rad blev Rullatorloppet en succé. Det 600 meter långa loppet engagerade totalt 350 seniorer från 14 olika äldreboenden runtom i Göteborg. 2019 års lopp ägde rum i Trädgårdsföreningen, men i år var det utspritt i anslutning till respektive äldreboenden för att minska smittspridningen av Covid-19.

Dagen kändes extra speciell för de deltagande seniorerna eftersom loppet sammanföll på samma dag som besöksförbudet på äldreboenden hävdes. 
En av deltagarna i årets lopp var 88-åriga Maud Svensson, boendes på Fridkullagatans äldreboende.
−Det har varit en fartfylld och bra dag, det är roligt att något händer efter en tuffare period, säger Maud.

Bild
Vinnare i årets rullatorlopp
Maud Svensson, 88 vann pris för bäst pyntade gånghjälpmedel på Fridkullagatans äldreboende.
Foto: Lisa Alatalo

Loppet var färgglatt och pyntat med ballonger längs med banan, deltagarna hade pyntat sina gånghjälpmedel och i mål väntade medaljer, bubbel, musik och dans för alla. Det delades även ut ett pris för ”bäst pyntade gånghjälpmedel” som Maud tog hem.
−Det är roligt att få pris, det var personalen som hjälpte till att fixa min utstyrsel, berättar Maud som sitter i sin rullstol som dagen till ära förvandlats till en lådbil med flames på sidorna.

Synliggöra äldres behov

Syftet med loppet, mer än att det ska vara en rolig och värdefull dag för de äldre är att synliggöra de behov i utemiljön som finns för seniorer.
−En fungerande tillgänglighet för seniorer i stadsmiljön är viktig, säger Christina von Egidy, projektledare för Rullatorloppet.
−Andelen äldre i Göteborg ökar och vi vill att staden ska vara tillgänglig för äldre att röra sig i, fortsätter Christina.

Loppet är också ett tillfälle för att inspirera seniorerna till rörelse. Med hjälp av sina olika gånghjälpmedel i form av rullatorer, rullstolar och käppar blev loppet ett glädjefyllt utförande för de deltagande.

Arrangörerna uppskattas

– Vi på AgeCap uppskattar arrangemanget kring Rullatorloppet stort och vill på vårt sätt tacka de äldreboenden som varit med och arrangerat loppet. Respektive arrangör får därför en varsin bok från utställningen ”Årsrika”, innehållande ett appendix med populärvetenskaplig information om AgeCaps forskning, säger Pia Gudmundsson, vetenskaplig koordinator på AgeCap.

Deltagande äldreboenden:
Svartedalens äldrecentrum
Solängsvägen 57
Lillhagsparkens äldreboende, hus 10
Byalagsgatans äldreboende
Sehlstedtsgatans äldreboende
Sockenvägens äldreboende
Bjöla äldreboende
Grevegårdens äldreboende
Svaleboskogens äldreboende
Fridkullagatans äldreboende
Landalahus
Krokslätts äldreboende
Örgrytehemmet
Lövgärdets äldreboende

Text: Lisa Alatalo

 


Område
Evenemang