Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Regeringen satsar på centrum för klinisk prövning i Göteborg

Publicerad

Regeringen miljonsatsar på ett centrum för klinisk prövning med basen i Göteborg. Det tillkännagav utbildningsminister Jan Björklund under sitt sommartal 3 augusti.

Syftet med satsningen är att stärka samordningen mellan läkemedelsbranschen, sjukhusen och universiteten när nya mediciner ska introduceras. Förhoppningen är att den ökade samverkan ska stärka läkemedelsbranschen i första hand och sjukvården i andra hand. Den svenska läkemedelsindustrin ska därmed bli internationellt mer konkurrenskraftig. Under 2015 tilldelas den nya satsningen 40 Mkr i budget, från 2016 och framåt får man 50 Mkr per år.

Det nya centrumet kommer att höra till Vetenskapsrådet men placeras alltså i Göteborg. Skälen till att lägga centrumet i Göteborg är flera, enligt Jan Björklund. Ett är att man uppmärksammat att det i Göteborg redan finns en struktur för den nämnda samordningen att bygga vidare på.

Ett erkännande

Rektor Pam Fredman är positiv till satsningen på klinisk forskning i Göteborg:

– Sverige behöver en nationell samordning för att utveckla och ge förutsättningar för klinisk forskning och jag ser det som mycket positivt att regeringen tar tillvara den kompetens som finns i olika delar av landet. Jag ser detta som ett erkännande av den verksamhet som vi bedriver i samverkan med industri och sjukvård.