Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Personcentrerad vård högt på agendan på höstens stora nationella konferenser

Publicerad

GPCC-forskaren Andreas Fors på Patientsäkerhetskonferensen 2016

Personcentrerad vård fortsätter att vara högt på agendan inom svensk hälso- och sjukvård. Detta syns inte minst på höstens stora konferenser inom området, där GPCC inbjudits att presentera.


- På GPCC märker vi ett fortsatt stort tryck från arrangörer som vill att vi kommer och föreläser om personcentrerad vård, säger Inger Ekman, centrumföreståndare på GPCC. Detta är naturligtvis hedrande, och visar att intresset för personcentrerad vård är stort, och vi gör vad vi kan för att hinna med att delta i så många sammanhang som möjligt.

Först ut efter sommaren var Framtidens Specialistläkare den 7-9 september. Där deltog Inger Ekman tillsammans med Mats Gustafsson. Mats är överläkare i psykiatri vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, där man sedan en tid tillbaka inför personcentrerad psykosvård med stöd av GPCC Implement. Även Hans-Inge Persson från GPCCs personråd för patienter och anhöriga deltog i en separat programpunkt.

Personcentrerad vård, personcentrerat ledarskap och personcentrerat lärande var övergripande teman på årets FLISA-kongress, som ägde rum 20-22 september. Både Kim Harry, medlem i GPCCs personråd för patienter och närstående, och GPCC Implements VD Jesper Hök föreläste på kongressen. Flisa står för Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård (The Federation of Leaders In Swedish Ambulance and Emergency services).

Personcentrerad vård var högt på agendan även på årets Patientsäkerhetskonferens, som gick av stapeln 21 september. Denna konferens inleddes med ett plenum där en av talarna inför ett par tusen åhörare var Inger Ekman. I en workshop diskuterade Andreas Fors, forskare och hälsovetare på GPCC (se bilden ovan), Mats Gustafsson, Mahboubeh Goudarzi, diabetessjuksköterska och forskningssjuksköterska på GPCC samt Mikaela Javinger, från GPCCs personråd för patienter och närstående ”Möjligheter och utmaningar med personcentrerad vård” tillsammans med ett stort antal intresserade kongressdeltagare.

Lilas Ali, forskare på GPCC, deltog med två programpunkter på Dagens Medicins kunskapsdag om personcentrerad vård den 6:e oktober. 
- Man märker av ett stort intresse för GPCCs arbete på grund av alla inbjudningar vi får att komma och tala på konferenser och i massor av olika vård och omsorgsverksamheter, och man märker att intresset höjs ytterligare när folk inser att det vi förmedlar inte bara är ”en god idé”; personcentrerad vård är ett förhållningssätt som är grundat i etik och filosofi, med en gedigen evidensbas, konstaterar hon. Det är väl beforskat och vilken vård/omsorg/rehabiliteringsverksamhet som helst kan börja ta ställning till hur de skulle kunna arbeta personcentrerat direkt efter att ha tagit del av vår information.

GPCC kommer även att delta som talare under hösten på bland annat Social Innovation Summit i oktober 
och på Sjuksköterskedagarna i november.