Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

P1 nyhet om att vården blir bättre och billigare om man arbetar personcentrerat och nu sprids i Sveriges kommuner och landsting

Publicerad

P1 sände 23/12 en nyhet om personcentrerad vård, som de rapporterar gör vården både billigare och bättre. De rapporterade också att landsting nu börjar arbeta personcentrerat, och att SKL tagit ett beslut om att sprida kunskap om detta i alla Sverige kommuner och landsting.

Det landsting som lyftes fram som exempel i nyhetssändningen var VGR, som alltså nu beslutat arbeta mot en personcentrerad vård. Man rapporterade även att SKL vid sin årskongress tagit ett beslut om att sprida kunskap om personcentrerad vård till alla Sveriges kommuner och landsting. 

I samband med nyheten i Dagens Eko sändes i P1 morgon även ett längre reportage om personcentrerad vård och om forskningen vid Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet GPCC. Man besökte även avdelning 357 vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, där man sedan en tid redan arbetar personcentrerat. Inger Ekman, centrumföreståndare för GPCC, fanns med i studion och intervjuades både före och efter reportaget.

Patienter och sjukvårdspersonal berättar i inslaget om vilka skillnader personcentrerad vård har inneburit för dem. Jan Bengtsson, patient, berättade att han känner sig mindre orolig då han upplevde att han får vara med hela tiden om allting, och vet vad som händer. Hjärtspecialistläkare Jonas Silverdal berättade att han var tveksam i början, då man trodde att man redan arbetade personcentrerat, men att han insåg att så inte varit fallet.

I ekonyhetsinslaget kommenterade regionråd Jonas Andersson, ordförande för VGRs hälso- och sjukvårdsutskott, deras beslut om att arbeta mot en mer personcentrerad vård med start 2016. - Vinsten med personcentrerad vård är att vi både kan förbättra vården och spara resurser, genom att använda våra resurser smartare än vi gör i dagsläget. Även Marie Ljungberg Schött, sjukvårdslandstingsråd från Stockholms Läns Landsting, intervjuades. Hon sade att hon trodde att fler kommuner och landsting nu kommer att satsa på personcentrerad vård.

Ett antal andra landsting och kommuner i landet är även de inställda på att ställa om sin hälso- och sjukvård, och även omsorg, mot att bli mer personcentrerad. GPCC har redan kontakt med Sörmland, Jönköping, Gotland, Skåne, Härjedalen, Blekinge och nu även Dalarna. Ett flertal av dessa anlitar även GPCC Implement, den innovativa implementeringstjänst som utvecklats vid Göteborgs universitet, baserat på evidens och metoder grundade i personcentrering från GPCC, i kombination med förändringskunskap. GPCC Implement har redan arbetat med införande på bl.a. avdelning 357 som lyfts fram i P1s reportage.

Länk till reportaget i P1 morgon.