Öronvittnen tenderar att kraftigt överskatta sin förmåga

Publicerad

Varken barn eller vuxna är särskilt bra på att identifiera en tidigare okänd persons röst.

Det visar Lisa Öhmans avhandling som hon disputerade på idag. Resultaten kan få konsekvenser för hur öronvittnen hanteras och bedöms i brottsutredningar.

Avhandlingen All Ears: Adults' and Children's Earwitness Testimony bygger på en serie av studier där närmare 1000 barn och vuxnas minne för en okänd gärningsmans röst har testats. Slutsatsen är tydlig: människor är dåliga på att känna igen en okänd röst som de har hört under realistiska förhållanden.

Pressmeddelandet (130228) om avhandlingen fick stort genomslag i medierna.

-----------------------------------------------------------------------------

Urval:

Öronvittnen har svårt att komma ihåg röster - P3 Nyheter
Sveriges Radio – 28/02-13 17:26
Vi är inte så bra på att känna igen röster som vi tror. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet.

Öronvittnen tror sig minnas röster
P4 Göteborg - Sveriges Radio – 28/02-13 12:41
Det är svårare än vi tror att känna igen röster som vi bara hört någon eller ett par gånger. Det visar en avhandling i psykologi vid Göteborgs Universitet.

Borås Tidning – 28/02-13 11:41
Har du fått ett hot på telefon eller hört ett bråk på stan i en mörk gränd, är du ett öronvittne. Men i en brottsutredning kan det vara svårt att peka ut den skyldige.

Göteborgs-Posten – 28/02-13 11:26

Barometern.se – 28/02-13 11:24

Nerikes Allehanda – 28/02-13 11:21

Upsala Nya Tidning – 28/02-13 11:19