Om dödsmetaforer och fabriksnedläggningar i frekvent nedladdad artikel

Publicerad

Death metaphors and factory closure är titeln på en av de tre mest nedladdade artiklarna från den vetenskapliga tidskriften Culture and Organization under 2014. Artikeln är skriven av ekonomie doktor Rebecka Arman som bland annat forskar om nedläggningar av verksamheter och uppsägningar.

Rebecka är verksam vid Företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Sammanfattning av artikeln:
”This article seeks to further our understanding of the role of death metaphors in the context of factory closure. A closure is an example of what has been called an organizational death. This refers to a literal ending, but there is also a metaphorical meaning. In this case study, three root-metaphors of different kinds of death explain the actors' accounts of the enactments of the closure, changing over time. Firstly, employees have mainly described managers as responsible and the decision as illegitimate and deliberate (murder). However, managers and others have described the decision as strategic and inevitable (sacrificial killing). The beginning of the closure process was mostly described by employees as irresponsible. Later on, accounts were better explained using a palliative death metaphor. The metaphor analysis offered a contextualized, process-oriented, and agentic understanding of the closure which is relevant to other contexts where the types of death metaphors may vary.”

Läs artikeln i fulltext (utan kostnad till och med 30 juni 2015)