Olof Johansson-Stenman får 4 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond

Publicerad

Hållå där, Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi, som fått 4 miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond till projektet ”Beskattning, offentliga utgifter och statuskonsumtion”.

Olof Johansson StenmanGrattis! Vad är det du skall studera i projektet?
Tack! Vi människor bryr oss inte bara om att ha mycket och att konsumera mycket, vi vill gärna också ha mer än andra och ogillar att ha mindre än andra. Detta gäller i princip alla människor, i varierande grad, även om vi inte tycker om att tänka så om oss själva.
Vi kommer att studera hur olika statusrelaterade mekanismer påverkar hur politiken i ett samhälle bör utformas, i termer av skattesystem och offentliga utgifter, när regeringen måste hantera specifika problem som t ex arbetslöshet.

Vad är bakgrunden, hur kom idén till projektet upp?
Projektet har växt ur ett långvarigt och väldigt roligt forskningssamarbete mellan mig och Thomas Aronsson som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Hur kommer resultaten sedan att kunna användas?
I princip kommer insikterna att kunna användas av beslutsfattare och tjänstemän, men samtidigt är förstås inte projektet så tillämpat att resultaten direkt kan säga vad som bör göras och vad man bör låta bli.

När beräknas projektet vara klart?
Projektet är på 3 år, så det skall avslutas i december 2019.

Är det fler forskare som ingår i projektet?
Ja, utöver Thomas Aronsson kommer Kenneth Backlund från Umeå och Ronald Wendner från universitetet i Graz i Österrike att vara med.

Läs mer om projektet

Riksbankens Jubileumsfonds fördelade denna gång 300 miljoner till svensk forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Närmare 90 miljoner kronor gick till Göteborgs universitet.

Läs om tilldelningen till universitetet