Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Nya boken Personcentrerad hälso- och sjukvård - rapport från verkligheten presenterades på Bokmässan

Publicerad

Seminarium på Bokmässan med nya bokenNya boken Personcentrerad hälso- och sjukvård - rapport från verkligheten presenterades i Göteborgs universitets monter under Bokmässan 2017. Hans-Inge Persson, personrådsrepresentant hos GPCC och en av huvudförfattarna, samt Kristina Iritz Hedberg, bokens förläggare från Liber berättade om boken.

Under seminariet berättades det att boken blev till som en vidareutveckling eller respons på Hans-Inges bok från 2015, Den inhumana vården, som han skrev baserad på sina dagboksanteckningar från den tid hans fru Christina låg på Skånes universitetssjukhus fram till hennes död.

Kristina Iritz Hedberg inledde med att berätta att boken lagts upp på så sätt att den ger en sammanhållen bild av hur man i praktiken kan arbeta personcentrerat. Detta har gjorts baserat på berättelser ur olika perspektiv, dels från Hans-Inge som anhörig och Mikaela Javinger som patient, dels från yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård. GPCCs centrumföreståndare professor Inger Ekman har bidragit med ett kapitel om forskning och etik. Kristina läste sedan några utvalda belysande citat ur boken. Här är ett exempel:

”Om jag lyckas förmedla mitt verkliga intresse och visar respekt för personen och hens livssituation ökar möjligheterna för ett möte där personen vill dela med sig av sin egen berättelse. Berättelsen är grunden för att jag och övriga teammedlemmar ska få en förståelse för personens upplevelser av sin vardag och vad som har ett värde och skapar mening i hens liv.” Greta Häggblom Kronlöf, leg. Arbetsterapeut och forskare på GPCC och Lena Bergkvist, doktorand och arbetsterapeut.

Hans-Inge tog sedan vid och berättade om sina och sin fru Christinas erfarenheter som låg till grund för Den inhumana vården, och om hur han kände sig skyldig att skriva den boken, inte för att hämnas utan för att belysa situationen och förhoppningsvis medverka till en förbättring och en humanare vård. Han berättade vidare om vad publikationen av den boken lett till; att han nu är en flitigt anlitad föreläsare i en mängd olika sammanhang och att han verkligen har fått en möjlighet att medverka till en förändring i vården, och att detta arbete nu resulterat i publikationen av Personcentrering inom hälso- och sjukvård - rapport från verkligheten.

Läs mer om Personcentrerad hälso- och sjukvård - rapport från verkligheten här. 

Få ett smakprov på boken här!
 

Bild på nya böcker