Bild
Unga vuxna som sitter vid ett bord.
Foto: Alexis Brown
Länkstig

Ny guide för dig som tänker rösta i valet

Publicerad

En del människor röstar alltid på samma parti, andra går på känsla när de väljer, eller röstar som sina föräldrar. Vissa vet inte vad de ska rösta på alls. För att hjälpa väljarna på traven finns nu ”Konsten att välja parti. En handbok för dig som tänker rösta i nästa val”.

Bild
Omslag till boken. Händer i luften.

– För den som är intresserad av matlagning, mental hälsa, löpträning eller laxfiske så finns det olika handböcker att läsa. Men det fanns ingen handbok för den som vill veta mer om att rösta i ett svenskt riksdagsval, säger statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson, som skrivit boken och som leder Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

Henrik Ekengren Oscarsson är väl införstådd med att det kan vara svårt för många att veta vilket parti de ska rösta på. Samtidigt menar han att valen är de enskilt största kollektiva händelserna i vårt samhälle. De miljontals valsedlar som vi stoppar ned i valkuvert en gång vart fjärde år avgör vilka som får påverka vardagen, livsvillkoren och framtiden för alla som bor i Sverige.

En katalog med idéer

Därför vill han med boken ”Konsten att välja parti. En handbok för dig som tänker rösta i nästa val” visa väljarna hur de kan tänka för att fatta sina beslut.

– Boken ger inga konkreta tips om vilket parti eller kandidat som någon ska rösta på. Den är snarare en slags katalog av möjliga, och omöjliga, sätt att tänka och resonera på i samband med röstningsbeslutet.

Ett exempel som Henrik Ekengren Oscarsson tar upp i boken är att rösta taktiskt. Att allt fler röstar på partier som inte är deras egentliga favoriter blir enligt honom allt vanligare.

– Ett parti som får 3,9 procent av rösterna får noll mandat i riksdagen. Ett parti som får 4,0 procent får minst 14 mandat. Det är lätt att tänka sig situationer då dessa små marginaler avgör vilken färg det blir på regeringen och hur majoritetsförhållandena i riksdagen ser ut.

Kan användas av alla

Boken är organiserad efter hur mycket tid och kraft en person är beredd att lägga på sitt partival och är organiserad i svårighetsgrad. ”Den lätta vägen” är till för personer som behöver fatta ett snabbt beslut. De som är mer intresserade och har mer tid över föreslår Henrik Ekengren Oscarsson ska ta sig an del tre ”Lagom jobbigt”.

– Personer som vill ta sig an överkursen i konsten att välja parti, med de mest krävande övningarna i den demokratiska idealmedborgarens arsenal, hänvisas till del fyra ”Den hårda vägen”.

Baseras på forskning om val

I slutet av boken finns en diskussion om hur själva röstandet går till och vad som händer med rösterna när de hamnat i valurnan. Den sista delen, del fem ”När valet är gjort”, beskriver vart rösterna tar vägen efter valet och hur de så småningom sätter sin prägel på svenskarnas gemensamma framtid.

– Jag kunde inte låta bli att ta med en del grundläggande demokratistatistik och resultat från min egen och andras forskning om val och väljarbeteende. Som läsare får du helt enkelt stå ut med några tabeller och grafer, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

 

Text: Anna-Karin Lundell

Mer information

"Konsten att välja parti: En handbok för dig som tänker rösta i nästa val" av Henrik Oscarsson , utgiven av: Makadam förlag.

Boken går att köpa i e-bokhandeln. En andel av försäljningsintäkterna går till den svenska Demokratifonden, vars ändamål är att främja ett ständigt pågående samtal om den demokratiska rättsstatens principer, villkor och utmaningar.