Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Ny bok om islamiska kvinnors sexualitet

Publicerad

Pernilla Myrne, lektor i arabiska, har givit ut en ny bok som belyser kvinnlig sexualitet inom den medeltida islamiska världen, ”Female Sexuality in the Early Medieval Islamic World”.

bokomslagsbild– Ända sedan jag var student har jag velat veta mer om kvinnors historia i den islamska världen. Min avhandling handlade om arabiska biografier över kvinnor från tidig medeltid. Men det fanns så lite forskning, man brukar skylla på att kvinnor sällan nämndes i klassisk arabisk litteratur. Därför letade jag efter nya källor, säger Pernilla.

I den tidiga islamiska världen var arabiska erotiska kompendier och sexhandböcker en populär litterär genre. Även om de främst är skrivna av manliga författare, betonade de erotiska publikationerna från denna tid ofta kvinnors sexuella behov och vikten av kvinnlig romantisk uppfyllelse. Pernilla undersöker detta fenomen och även annan arabisk litteratur för att kasta nytt ljus på komplexiteten kring kvinnlig sexualitet under abbasiderna och Buyiderna.

– Jag fick kännedom om en bok som bara finns i handskriven form, innehållet är sexualupplysning och flera kapitel handlar om kvinnors sexualitet och lust. När jag forskade vidare fann jag att kvinnors sexualitet är ett viktigt ämne i medeltida arabisk medicin, och jag hittade många dikter och berättelser som behandlar ämnet från kvinnors synvinkel, förklarar hon vidare.

Baserat på en imponerande mängd outforskade medicinska, religiösa, juridiska, litterära och underhållningskällor, belyser Myrne spänningen mellan skildringar av kvinnors starka sexuella behov och deras underordnade sociala roll i olika sammanhang. Under processen upptäcker hon en stor mångfald av tillvägagångssätt från 900-talet till 1100-talet, inklusive den sexuella handboken Encyclopedia of Pleasure (Jawami 'al-ladhdha), som skildrade mångfalden av kvinnliga begär och hävdar vikten av ömsesidig tillfredsställelse genom livliga dikter och berättelser.

– Eftersom ingen har skrivit om detta och jag hade så mycket material, beslöt jag mig för att skriva en bok. Det har tagit flera år och har varit mödosamt, så det är väldigt skönt att den äntligen är klar. Jag hoppas att boken kan ge läsaren nya perspektiv, inte minst vill jag visa mångfalden i den islamska världen och lärdomshistorien. Det finns så många fördomar om islam och om kvinnors roll i islam, därför är jag extra glad över att jag ägnar tre kapitel åt kvinnors egna ord. Jag har till exempel översatt lesbiska kärleksdikter och versifierade gräl mellan makar där kvinnan får sista ordet.

Detta är den första djupgående, omfattande analysen av kvinnlig sexualitet i den tidiga islamiska världen och är en viktig läsning för alla forskare inom Mellanösterns historia och arabisk litteratur.

Boken finns att beställa här: https://www.bloomsbury.com/us/female-sexuality-in-the-early-medieval-islamic-world-9781838605025/