Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Personer sittande på stolar med datorer i knät
Länkstig

Nu öppnar flera program och fristående kurser med start 2022

Publicerad

Idag öppnar ansökan till vårens fristående kurser på HDK-Valand. I utbudet finns kurser inom design, film, fotografi, fri konst, konsthantverk samt utbildningar inom bild och slöjd. Du kan även söka magisterprogrammet i litterär översättning som denna gång ges för engelska och samiska språk.

Flera av kurserna vänder sig till dig som är nybörjare, till exempel baskurserna i fotografi eller film eller Introduktion till design.

– De ger en inblick i hur du jobbar med en konstnärlig frågeställning och ger dig en chans att utveckla och fördjupa ditt praktiska kunnande. De ger också en introduktion till hur det är att studera ett konstnärligt ämne på universitet, säger Magnus Sterner-Bernvik, studierektor med ansvar för fristående kurser på HDK-Valand.

Det finns även kurser för dig som är yrkesverksam eller utbildad konstnär och vill utveckla dig inom ett nytt område, till exempel analogt fotografi eller skrivandets metoder i konstnärlig praktik.

– Via den här typen av kurser kan du som är utbildad inom ett konstnärligt ämne återvända och bredda ditt perspektiv. Vi tycker det är viktigt med utbildningar som bygger vidare på kompetenser, eller bidrar till att man utvecklar nya, så att vi på så sätt kan bidra till att stödja en långsiktig och hållbar utveckling inom de professionella fälten, säger Magnus Sterner-Bernvik.

Vissa kurser, både på grund- och avancerad nivå, erbjuder ett mer teoretiskt perspektiv på konst. Andra utforskar relationen mellan ett aktuellt ämne och en konstnärlig praktik. Det finns även pedagogiska kurser för dig som är eller vill bli lärare i bild eller slöjd.

– Vi har ett brett utbud som vänder sig till många och måste därför vara vakna på vad som är intresseväckande och vilka behov av våra kompetenser som finns på arbetsmarknaden och i samhället. Vi vill att det finns kurser som möter vår tids stora utmaningar att vår utbildning alltid är aktuell och relevant. Våra fristående kurser är ett sätt att utforska ny kunskap, säger Magnus Sterner-Bernvik.

Läs mer om våra utbildningar som öppnar 15 september:

Fristående kurser med start vårterminen 2022: https://www.gu.se/hdk-valand/fristaende-kurser-varen-2022

Magisterprogrammet i litterär översättning med start höstterminen 2022: https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/konstnarligt-magisterprogram-i-litterar-oversattning-k2lit

Lärarprogrammen i bild och slöjd med start vårterminen 2022: https://www.gu.se/hdk-valand/studera-hos-oss/lararutbildningar-vid-hdk-valand

Ansök senast 15 oktober